LJG: Sidra Waètchanan, Devariem (Deuteronomium) 3:23-7:11

Rabbijn, jurist en onderwijs-psycholoog Laibl Wolf zoekt antwoorden op  vragen als: Wat bewaart de spirituele en fysieke vorm van de kosmos? Hoe komt het dat een stoel een stoel blijft, een tafel een tafel?

SIDRA WAÈTCHANAN door  Laibl Wolf

U zegt vol vertrouwen dat de moleculaire Van der Waal-krachten ons nog nooit in de steek hebben gelaten of dat de atoom-structuur van de stof een bewezen gegeven is. Maar wat voor energie voedt de energie van de heer Van der Waal?

Uit de kabbala weten we dat de schepping voortdurend wordt vernieuwd door de scheppende Kosmische adem, dat zij  danst naar het pijpen van de Goddelijke fluit. De kosmos wordt niet alleen onderhouden, maar letterlijk steeds vernieuwd.

Het chassidisme leert ons dat eenieder antwoordt op de energetische ademstroom van de Kosmische vernieuwing. Deze voortgaande ‘baringsdrang’ van de goddelijke adem inspireert onze individuele creativiteit en verbindt deze aan ons verlangen een unieke bijdrage aan de wereld te schenken. De kabbalistische uitdrukkingen zijn iseroeso de‘le’eila -‘inspiratie van Boven’ en iseroeso d’letata, inspiratie die daaruit voortvloeit, dus van beneden, de Persoon.

Het belangrijkste verschil is dat ons toestand van inspiratie een antwoord is aan de goddelijke vernieuwingsadem, terwijl de Goddelijke adem zelf geen oorzaak heeft – deze komt voort uit haar eigen wil: de hartklop van de schepping. Die is er gewoon. De wetten van Newton over oorzaak en gevolg zijn niet geldig in de hogere sferen. De wetten van de kwantummechanica, die de gewone natuurkunde overstijgen, beschrijven de leringen van de kabbala beter.

Laibl Wolf is jurist en onderwijs-psycholoog. Hij heeft zijn semicha (rabbinale bevoegdheid) gekregen van de opperrabbijn van Israël. Hij geeft lezingen en cursussen en is veelgevraagd als motivator en levenscoach. Zijn boek Practical Kabbala is uitgegeven door Random House. Hij woont in Australië.


Vertaling: Nico Vissel

Advertentie (4)