Onderhandelingen en meer geweld in Midden-Oosten

Israëlische en Palestijnse onderhandelaars kwamen zaterdag 16 december bijeen om de weg te effenen voor een nieuwe poging de vredesonderhandelingen te hervatten.

Het was de tweede bijeenkomst tussen hooggeplaatste Israëli’s en Palestijnen in de afgelopen week. De onderhandelingen zijn bevroren door de nu al meer dan elf weken durende stroom van geweld, waardoor minstens 350 mensen om het leven zijn gekomen.Arafats woordvoerder Nabil Abu Rudieneh liet weten dat president Arafat en Bill Clinton telefonisch hadden gesproken over volgende stappen in het vredesproces. "Het zou een nieuwe poging kunnen zijn, en het zou ook de laatste poging kunnen zijn," zei Rudieneh. "De Palestijnen zijn klaar voor verdere onderhandelingen, maar het hangt helemaal af van de Israëli’s of die er ook komen."Zaterdag werd ook de 22-jarige Noor Abu Safi begraven. Safi is een van de zeven Palestijnen die de afgelopen dagen om het leven kwam.Volgens het Israëlische leger werd Safi neergeschoten toen hij bij het Erez-kruispunt tussen Gaza en Israël een Israëlische soldaat probeerde neer te steken en dat er een bom op zijn lichaam was gevonden. De Palestijnen hebben geen commentaar gegeven op het incident.Op zijn begrafenis werd Noor Abu Safi’s lichaam door de straten van Gaza gedragen. Duizenden Palestijnen riepen "Dood aan Israël" en "Lang leve het geweer".De toestand van Mordechai Glester, 46, die donderdagavond 15 december door Palestijnen werd neergeschoten, is ernstig, maar stabiel. Hij ligt in de intensive care aan een beademer.