Vanavond in Netwerk: weer thuis

Netwerk staat vandaag in het teken van de crisis in het Midden-Oosten. Een week na het bestand zijn de meeste vluchtelingen in Libanon en Israël weer naar hun huizen terug gekeerd. Aart Zeeman bericht vanuit Beiroet en Adi Tal vanuit Israël over de situatie op dit moment.

Uitzending: maandag 21 augustus 2006, 20.30 uur
Wie de uitzending mist kan deze terugkijken via het archief van het programma.

De schade is enorm, het gevaar van de niet ontplofte bommen die overal liggen groot en de emoties lopen hoog op. Ook vandaag weer zijn er tientallen lijken onder het puin vandaan gehaald en de massa begrafenissen met eerbetoon van Hezbollah leveren heftige taferelen op.

Netwerk volgde de humanitaire organisatie MAG, die samen met St. Vluchteling inventariseert hoe groot het probleem is van de niet ontplofte munitie en tegelijkertijd aan het ruimen is geslagen.

De VN-missie Unifil in Zuid-Libanon moet samen met het Libanese leger toezien op naleving van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah. Unifil telt nu circa 2000 manschappen Dat aantal moet worden uitgebreid met 15.000 militairen.

De Israëlische premier Ehud Olmert wil dat Italië leiding gaat geven aan de versterkte VN-missie. Olmert ziet voor de Italianen vooral een rol weggelegd in het bewaken van de grens tussen Libanon en Syrië.

Aart Zeeman bericht vanuit Beiroet en Adi Tal vanuit Israël over de situatie op dit moment. De oorlog heeft de voorzichtige verbetering van Libanon letterlijk met de grond gelijk gemaakt. Hoe is de sfeer in het land dat net aan het opkrabbelen was?

Netwerk gaat in op de situatie van de mensen die hun huizen hebben moeten verlaten, op de vlucht voor het geweld. Waar zijn ze heen gegaan en hoe gaat het nu met ze? Nu de ergste gewelddadigheden voorbij zijn, proberen deze mensen weer door te gaan met hun leven.

Zie verder: www.netwerk.tv
Op de website van Netwerk kan ook gereageerd worden op de uitzending.

Advertentie (4)