Waar je trek in hebt…

In Navi Mumbai, de zakenwijk van de Indiase stad Mumbai (het vroegere Bombay) is onlangs een restaurant geopend met de aparte naam ‘Hitler’s Cross’. “Wij wilden een naam die de mensen niet gemakkelijk zullen vergeten”, zo verklaarden de eigenaars van het eethuis de naamkeuze.

De opening van het restaurant, vrijdagavond 18 augustus, werd bezocht door ‘tout Navi Mumbai’, en ook de burgemeester van de stad en diens voorganger gaven acte de présence.

De gasten worden begroet door een enorme poster van Hitler in vol ornaat. “Het enige wat wij willen is aandacht trekken voor ons restaurant, duidelijk maken dat wij anders zijn, net zoals Hitler in zijn tijd anders was.” Het interieur van het restaurant is uitgevoerd in de ‘nazikleuren’ rood, zwart en wit. Behalve de Führer-poster in de vitrine zijn overal in het restaurant omcirkelde swastika’s naar voorbeeld van het ‘Mutterkreuz’* te zien. De reacties op de decoratie van het restaurant waren over het algemeen niet afwijzend. “Ik heb me niet zo in Hitler verdiept, maar op basis van wat ik over hem weet vind ik het wel grappig dat er een restaurant naar hem is vernoemd”, zei Bollywood-acteur Murli Sharma na afloop van de opening.

Ontspanning
“Dit is een plek waar mensen komen om zich te ontspannen en van een smakelijke maaltijd te genieten”, zegt restaurantmanager Fatima Kabani. “Als het restaurant in Khargarh aanslaat gaan we waarschijnlijk filialen openen elders in Mumbai.” Hoewel het volgens Puneet Sablok, een van de eigenaars, beslist niet de bedoeling is mensen te kwetsen, voelt de kleine Joodse gemeenschap in Navi Mumbai zich wel degelijk diep gekrenkt. In Khargarh, de wijk van waar het restaurant zich bevindt, hangen overal reclameposters met de slogan ‘From Small Bites to Mega Joys’ en rode swastika’s. “Ik kan me niet voorstellen dat iemand zou willen gaan eten op een plek die eer bewijst aan de man die zoveel mensen vermoord heeft. Wat een onwaarschijnlijk gebrek aan invoelend vermogen voor de miljoenen Joden die zo door de hand van deze man hebben geleden. Wij zullen er alles aan doen om deze verafgoding van Hitler een halt toe te roepen”, reageert Jonathan Solomon, de voorzitter van de Federatie van Indiase Joden. “Ook al is de swastika van oorsprong een religieus Hindoe-teken voor goedheid, de wereld herkent het hakenkruis als symbool voor het nationaal-socialisme en Hitler-Duitsland.”


*’Hitler’s kruis’, waarnaar het restaurant is genoemd, is een medaille in de vorm van een christelijk kruis met swastika in het hart waarmee de dictator Rijksduitse moeders eerde die veel Arische kinderen op de wereld zetten – brons voor vier kinderen, zilver voor zes en goud voor acht kinderen.