Alan Berliner centrale gast op IDFA 2006

De Amerikaanse filmmaker Alan Berliner (1956, New York) zal tijdens het negentiende International Documentary Filmfestival Amsterdam – IDFA – zijn top 10 van favoriete documentaires presenteren. Daarnaast is Berliner één van de ‘Masters of Documentary’. Tijdens een publieke sessie zal hij uitgebreid ingaan op zijn werk en werkwijze.

Berliner is op dit moment een van de meest toonaangevende, vernieuwende en onafhankelijke filmmakers. Zijn films zijn een combinatie van artistieke experimentele cinema en aantrekkingskracht op een breed publiek. Met deze eigenzinnige stijl bereikt hij een groot publiek. Naast zijn documentaires maakt Berliner ook installaties en houdt hij zich bezig met nieuwe media.

Hij is bekend geworden met films als The Family Album (1986), Intimate Stranger (1991), Nobody’s Business (1996) en The Sweetest Sound (2001). Tijdens het aankomende festival zal zijn nieuwste documentaire Wide Awake (2006) vertoond worden. Met veel humor, zelfspot en een geraffineerde montage vertelt de film het verhaal van zijn slaapproblemen. Berliner wil met deze film proberen te begrijpen wat er ten grondslag ligt aan zijn diepste conflicten en tegenstellingen. In de film zit ook een aantal handige tips voor mensen die lijden aan slapeloosheid. Hij hoopt dat de film meer aandacht en empathie zal oproepen voor slapeloosheid op zowel persoonlijk als op maatschappelijk vlak.

In de loop der jaren heeft Berliner verschillende prijzen gewonnen voor zijn werk. Zo heeft hij in 1998 een Emmy Award ontvangen. In 2002 krijgt hij van de National Foundation for Jewish Culture de Jewish Cultural Achievement Award in the Arts.

Links naar zijn site en naar een interview

Advertentie (4)