Avoda verkeert in crisis

Avoda voert nog steeds een scherpe onderlinge strijd over het al dan niet aangaan van een regering van Nationale Eenheid. De partij heeft nu ook geen leider meer.

Zondag 25 februari is Ehoed Barak officieel afgetreden als hoofd van Avoda, de Arbeidspartij. Sjimon Peres heeft het leiderschap tijdelijk overgenomen, totdat duidelijk is wie de partij als haar nieuwe leider wil.De 77-jarige Peres maakte maandag 26 februari bekend dat hij geen kandidaat is voor het leiderschap van Avoda. Hij heeft het tijdelijke leiderschap met "een zwaar hart" aangenomen. Peres vreesde anders voor een "totale ineenstorting" van de partij, die op het moment zeer verdeeld is. De ene helft van Avoda vindt dat de Arbeidspartij een regering van Nationale Eenheid moet vormen met de Likoed-partij van Arik Sjaron, de nieuwe premier van Israël. De andere helft is daar pertinent op tegen. Dit conflict heeft een diepe kloof veroorzaakt tussen verschillende hooggeplaatste Avoda’ers, onder wie Knesset-spreker Avraham Burg en minister Chaim Ramon.Oud-premier en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede Sjimon Peres heeft maandag 26 december uitgehaald naar Barak door te zeggen dat het Avoda-leiderschap een "verschrikkelijke nederlaag" had geleden doordat het weigerde te luisteren naar het Israëlische volk. Volgens Peres is het daar nu hoog tijd voor. "Wanneer Irak bijna nucleaire wapens heeft, wanneer de natie overspoeld wordt door geweld, wanneer de horizons laag hangen en gevaarlijk zijn, wat moeten we dan doen: het spel van de oppositie voeren?" vroeg Peres retorisch. Volgens Peres moet er zo spoedig mogelijk een regering van Nationale Eenheid worden gevormd.Ofir Pines-Paz, hoofd van Avoda in de Knesset, staat een tegenovergestelde mening voor: "Een coalitie met Sjaron is geen eenheidsregering. Dat wordt een rechtse regering, waarin Avoda een soort supplement is – een regering met Gandhi en Lieberman." Sjaron heeft Lieberman, van de hardlijnige Nationale Unie Jisrael Beiteinoe, al een positie in zijn nieuwe kabinet toegezegd. "Dat is een te grote gok voor Avoda," vindt Pines-Paz.

Advertentie (4)