“België problematisch land voor Israël”

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel is op rondreis door het Midden-Oosten. Michel heeft scherpe kritiek op Israël. De reden: België heeft een scherp staatsimago nodig.

Een belangrijke reden dat België zich in scherpe bewoordingen uit over kwesties in de wereld, is dat het land zich wil profileren. Volgens Louis Michel wordt dat tijd. "België heeft een scherp staatsimago nodig. We zijn te lang verzwakt door onze communautaire problemen," verklaarde Michel in de Volkskrant van 30 april.Volgens Israëlische diplomaten is België in recente jaren voor Israël een problematisch land binnen Europa geworden. In de periode dat Bibi Netanjahoe premier van Israël was blokkeerde het Vlaamse parlement in zijn eentje het verdrag tussen Europa en Israël. Enkele maanden geleden bezocht de Israëlische gazant Ovadia Soffer België. Er ontstond een kleine rel. Louis Michel was namelijk het eerste en enige Europese land dat aandrong op economische sancties tegen Israël en wilde de Belgische ambassadeur uit Israël terugroepen.Volgens de Israëlische diplomaten is het probleem dat België enkel Israël bekritiseert en niet de Palestijnen. Wanneer wordt gevraagd waarom België geen woord rept over de manier waarop Palestijnen de mensenrechten schenden, antwoordt men dat kritiek alleen kan worden geüit op een land met een democratie, zoals Israël. Deze verklaring van de manier waarop België de Palestijnen steunt, is echter in tegenspraak met de kritiek die het land op andere non-democratische landen heeft, zoals Irak, Egypte en Syrië.Bronnen: Belgisch Israëlitisch Weekblad (13-20 april 2001) en de Volkskrant van 30-04-2001

Advertentie (4)