Fraude in Londen

In Londen zijn twee orthodox-joodse ambtenaren veroordeeld voor omvangrijke fraude bij plaatselijke verkiezingen.

Inspecteur Garratt noemde de zaak "de grootste poging om het democratische proces te saboteren, die ik ken". De mannen kunnen voor maximaal tien jaar de gevangenis ingaan.Na een bijna twee maanden durende rechtszaak zijn Isaac Leibowitz van the Conservative Party en Zev Lieberman, een liberale democraat, veroordeeld voor het toevoegen van namen aan de kieslijsten. Door de fraude steeg het aantal stemmen bij volmacht met tweeduizend procent. Dit gebeurde bij de gemeenteraadsverkiezingen van mei 1998. Leibowitz (36) en Lieberman (29) registreerden 88 stemgerechtigden voor een jesjiva van dertig mensen. Ook schreven zij Amerikaanse en Jemenitische burgers in. Leibowitz zou verder zijn broer Yisroel Baruch Leibowitz hebben ingeschreven als twee personen: Baruch Leibowitz en Yisroel Leibowitz. Onbewoonde panden werden ingeschreven als adressen van stemmers. "Dit is geen sjoemelen meer," zei aanklager John Bevan. "De resultaten hadden totaal anders kunnen zijn als er geen fraude was gepleegd."Een derde verdachte, de 22-jarige Chananya Gross, werd vrijgesproken. Gross, die de lijst van 88 mogelijke stemmers van de jesjiva opstelde, zou slachtoffer zijn geworden van de politici Leibowitz en Lieberman. Net als vele andere (voormalige) jesjiva-studenten, getuigde Gross in het Jiddisj. Hij beschreef Leibowitz als "misjoegoena". Verschillend jesjiva-studenten verklaarden dat zij slecht Engels spraken en lazen en daardoor de Britse stemregels niet begrepen.De rechter doet 6 april uitspraak over de strafmaat.

Advertentie (4)