Jom Kipoer met het Poeriemvrouwtje

Rabbijn Ies Vorst vertelt in liedjes en verhalen over de Joodse feestdagen en legt uit waar de tradities vandaan komen. Zondagavond 1 oktober begint Jom Kipoer, Grote Verzoendag. Vandaag legt het Poeriemvrouwtje uit hoe een vastendag tegelijk een feestdag kan zijn, en leren jullie een liedje.

  1. HET POERIEMVROUWTJE VIERT VASTEND FEEST
  2. JOM KIPOER – WAT HET WETEN WAARD IS
  3. IK ZAG TWEE SCHOLLEN
  4. WIE IS JOOD? WIE IS NIETJOOD? TWEE TAKENPAKKETTEN

1. HET POERIEMVROUWTJE VIERT VASTEND FEEST

Dag lieve kinderen!
Daar ben ik weer. Blij en opgewonden. Want het is bijna Jom Kipoer. Heerlijk, wéér een jomtov! Wéér een feest!

Je vraagt je af hoe een vastendag tegelijkertijd een feestdag kan zijn? Ik zal het jullie uitleggen.

Kijk, als je een keer ontdeugend bent geweest, stout ongehoorzaam. Als je niet naar papa of mama hebt geluisterd. Dan zijn zij best boos op jou. En verdrietig. Misschien zelf wel teleurgesteld. Teleurgesteld in het kind dat zij met liefde verzorgen en opvoeden.

Dan krijg je berouw. Je hebt er spijt van. En je ouders vergeven je alles. Zij zijn niet boos meer. Alles is weer fijn. Je voelt je opgelucht. Blij en gelukkig.
Zo is het ook met Jom Kipoer. Wij hebben een heleboel dingen gezegd en gedaan die wij niet hadden mogen zeggen en doen. En dingen die wij juist wel hadden moeten zeggen en doen, hebben wij niet gezegd en gedaan.
Jammer. Heel jammer. Niets aan te doen.
Niets aan te doen?!
Vergis je niet, lieve kinderen. Er is best wat aan te doen:

Gezondigd tegen G.d?
Op Jom Kipoer kunnen wij vergiffenis krijgen voor verkeerde dingen die wij hebben gedaan. Wij hebben er spijt van en nemen ons voor het niet opnieuw te doen.

Gezondigd tegen de medemens?
Wanneer wij iemand anders iets hebben aangedaan, bijvoorbeeld roddelen, beledigen, bedriegen, lichamelijk letsel toebrengen enz., enz., dan is het niet voldoende wanneer wij G.d om verzoening smeken. Wij vragen dan eerst die ander om vergiffenis.
Je kunt dat rechtstreeks doen of via een tussenpersoon.
De dag vóór Jom Kipoer is daarvoor het meest geschikte moment. En zoals het voor de ene partij een mitswa = een goede daad is om vergiffenis te vragen, zo is het voor de andere partij een mitswa om vergiffenis te schenken!

Lieve, allerliefste kinderen,
Laat ik het kort samenvatten: als wij elkaar vergeven, vergeeft G.d ons! En daarom is Jom Kipoer een feestdag. Voor mij, voor jullie, voor iedereen. Dus: ‘Goed Jomtov!’

Jullie PoeriemVrouwtje


JOM KIPOER – WAT HET WETEN WAARD IS


1. de dag
– Jom Kipoer is een jomtov, een feestdag. De naam is immers niet voor niets ‘Dag van Verzoening en Vergiffenis’
– Jom Kipoer = Grote Verzoendag valt op 10 tisjri. 9 tisjri is als dag ervoor ook een speciale dag

Advertentie (4)