Jom Kipoer met het Poeriemvrouwtje

Rabbijn Ies Vorst vertelt in liedjes en verhalen over de Joodse feestdagen en legt uit waar de tradities vandaan komen. Zondagavond 1 oktober begint Jom Kipoer, Grote Verzoendag. Vandaag legt het Poeriemvrouwtje uit hoe Joden en niet-Joden moeten leven, en waarom.

  1. HET POERIEMVROUWTJE VIERT VASTEND FEEST
  2. JOM KIPOER – WAT HET WETEN WAARD IS
  3. IK ZAG TWEE SCHOLLEN
  4. WIE IS JOOD? WIE IS NIETJOOD? TWEE TAKENPAKKETTEN

De Schepping
G.d schiep de wereld, bijna 6000 jaar geleden. Met alles wat er in de wereld is, heeft G.d een bedoeling. Anders had G.d het niet geschapen. Dat geldt voor de grond en het water. Dat geldt voor de bomen en de planten. Het geldt voor alle soorten dieren. En het geldt voor de mens. Voor íéder mens.

De bedoeling
Speciaal op Rosj Hasjana, de dag die vooral herinnert aan de schepping van de mens – van ons dus ook – en op Jom Kipoer Dag van Bezinning, stellen wij de vraag: “met welke bedoeling heeft G.d de mens geschapen?”
G.d geeft Zelf antwoord op deze vraag. Logisch, want alleen G.d kan deze vraag beantwoorden. In de Tora, het eerste deel van de Bijbel, zegt G.d dat er twee takenpakketten zijn. Twee opdrachten. Er is een opdracht voor Joodse mensen en er is een opdracht voor nietJoodse mensen. De Joodse opdracht is het leven volgens de regels van de Tora. De nietJoodse opdracht wordt omschreven in de Noachidische wetten. Dat zijn de wetten die G.d aan Noach gaf. (We zouden dan ook eigenlijk beter van Noachiden kunnen spreken dan van nietJoden!)

 

De Opdracht
Iemand die wil weten wat zijn opdracht in het leven is – en hij/zij móét dat weten want daar leef je voor! – moet dus eerst gaan uitzoeken of hij een Jood is of een nietJood. Dat is niet zo moeilijk. Hij kijkt gewoon naar zijn moeder. Is zij Joods, dan is hij ook Joods. En is zij nietJoods, dan is hij ook nietJoods.
Zo kan iedereen goed weten wat zijn/haar opdracht hier op aarde is:
– Joods, met de Joodse opdracht = de Tora
– nietJoods, met de nietJoodse opdracht = de Zeven Wetten van Noach

Opmerkingen
– Een Joodse of nietJoodse man die gaat trouwen, moet bij het kiezen van een vrouw heel goed van tevoren (!) rekening houden met het volgende: is het een Joodse vrouw met wie hij trouwt, dan zijn zijn kinderen straks Joods. Als de vrouw waarmee hij gaat trouwen een nietJoodse vrouw is, dan zijn zijn kinderen straks nietJoods.

– Als een nietJood méér wil doen dan zijn nietJoodse opdracht (nodig is dat niet!), dan kan dat. Maar dan moet hij eerst Joods worden. Daar zijn speciale regels voor (GieJoer).

De Bezinning
Als alle mensen zich aan hun opdracht hielden – de Joodse mensen aan de Joodse opdracht en de nietJoodse mensen aan de nietJoodse opdracht – zou de wereld er heel wat beter uitzien. Rosj Hasjana is, zoals al gezegd, het feest dat herinnert aan de Schepping van de wereld en van de mens. Rosj Hasjana en Jom Kipoer zijn daarom dagen waarop het goed is om ons te bezinnen en over onze opdracht in het leven na te denken. Allemaal! Iedereen!

Advertentie (4)