Maccabiade gaat door met minder atleten

Ondanks de instabiele situatie in de regio zal de Maccabiade in juli gewoon doorgaan, in Tel Aviv. De organisatie van het toernooi had vanuit verschillende landen vele afmeldingen binnen gekregen en het leek erop dat voor het eerst in de geschiedenis van het evenement de Maccabiade geen doorgang zou vinden. De eerste sporters zullen vanaf 16 juli echter toch in actie komen. De Nederlandse delegatie doet echter niet mee.

Volgens Israël Radio zal het internationale sportfeest korter duren dan normaal. De Maccabiade gaat waarschijnlijk zeven dagen in beslag nemen, drie dagen korter dan was gepland.Nadat de Amerikaanse afvaardiging het groene sein had gegeven om toch deel te nemen, besloot het organisatiecomité om de zestiende Maccabiade alsnog te laten doorgaan. Andere delegaties – waaronder Zuid-Afrika, Canada en Australië – sloten zich uiteindelijk bij de Amerikaanse beslissing aan en hiermee was de Maccabiade voor dit jaar gered. Wel worden er drieduizend deelnemers minder verwacht dan normaal. In totaal zullen ongeveer tweeduizend atleten acte de présence geven.Nederland en Engeland zullen geen delegaties afvaardigen, vanwege de instabiele situatie in Israël.Enkele Amerikaanse jeugdkampen in Israël zullen deze zomer niet plaatsvinden. Deze afzegging stond aan de basis van een mogelijke afzegging van de Maccabiade. Volgens Matan Vilnia, Israëlisch minister van Wetenschap Cultuur en Sport, is de doorgang van de Games "een belangrijke test voor de solidariteit van joodse mensen in deze voor ons land moeilijke tijden". Knesset-lid Eliezer Sandberg vindt dat uitstel of afstel van de Maccabiah gelijk zou staan aan "een gouden medaille te hangen om de nek van Jasser Arafat".