Milieuvriendelijk ‘glasfalt’

Technion, de technische unviersiteit van Haifa, heeft een nieuw type wegdek ontwikkeld, waarbij alfalt wordt gemengd met hergebruikt glas. De duurzaamheid van de nieuwe wegbedekking wordt momenteel in de praktijk getest op een proefstrook bij Holon.

De asfaltlaag is een mix van 1:20 fijngemalen glas/alfalt die in laboratoriumproeven en op twee stukken intensief bereden weg in Haifa al veelbelovende weers- en gebruiksbestendige kwaliteiten bleek te bezitten. Op grond van de bestaande testgegevens denken de uitvinders dat de nieuwe wegbedekking zelfs wel 10% glas zou kunnen bevatten.

Op dit moment ligt er een 5 cm dikke testlaag van het nieuwe materiaal op Rechov Halochamim bij Holon/Tel Aviv. Als de uitkomst van dit testtraject consistent is met de eerdere resultaten uit Haifa kan dat een doorbraak betekenen voor de toepassing van vaste afvalstoffen – die zouden dan kunnen worden hergebruikt i.p.v. gedumpt met alle milieu-gevolgen van dien.

Prof. Ilan Yishai, die de met staatssteun gedane experimenten leidt in nauwe samenwerking met de locale wegenbouwers in Holon, verwacht dat de slijtage van het wegdek door de wrijving met autobanden beperkt zal blijven en dat het wegoppervlak bij nacht niet teveel licht reflecteert.

Als de uitkomsten van het testtraject bij Tel Aviv bevredigend zijn, zullen ook elders in Israël stukken weg met het nieuwe materiaal worden bekleed. Die fase zal zich concentreren op de techniek van het asfalteren met en op de productie van het ‘glasfalt’.

Advertentie (4)