VS dreigen zich terug te trekken van racismetop

Amerika heeft gedreigd niet te participeren in een conferentie van de Verenigde Naties over de bestrijding van racisme, als twee onderwerpen niet van het programma worden gehaald. Het eerste punt is de herstelbetalingen voor slavenhandel en slavernij en het tweede punt de vergelijking tussen zionisme en racisme.

De conferentie van de Verenigde Naties moet over een maand plaatsvinden in het Zuid-Afrikaanse Durban. Het is de bedoeling dat dertig staatshoofden en 12.000 afgevaardigden uit 194 landen acht dagen praten over hoe racisme in de wereld kan worden bestreden. De Verenigde Staten hebben echter laten weten dat zij zich terugtrekken als de genoemde punten niet van de agenda worden gehaald.Om een fiasco te voorkomen hebben Mary Robinson, de Hoge Commisaris voor mensenrechten van de VN, en secretaris-generaal Kofi Annan "bepaalde landen" opgeroepen om hun eis te laten vallen om over zionisme te spreken. Met deze bepaalde landen worden de Arabische staten bedoeld. Zij willen dat de Verenigde Naties – net als in 1975 – verklaren dat zionisme een vorm van racisme is. Ook willen de Arabische landen internationale erkenning voor hun opvatting dat Israël een nieuwe vorm van apartheid heeft ingevoerd met de Palestijnen als slachtoffers. Verder zou Israël moeten stoppen "Holocaust" met een hoofdletter te schrijven en de term voor de vervolging van joden te reserveren. Dat laatste is een vreemde uitspraak daar in Israël de massamoord op de joden in de Tweede Wereldoorlog wordt aangeduid met "sjoa" en niet met "holocaust".Op 10 november 1975 namen de Verenigde Naties een resolutie aan die zionisme gelijk stelde aan racisme. Het heeft tot 1992 geduurd voordat deze resolutie ? dankzij Australië ? werd ingetrokken. Gedurende deze periode werd Israël ook het lidmaatschap van UNESCO ontzegd.Lees ook:Het blijft een wonderNieuwsfeiten van de afgelopen week hebben de relatie tussen de Verenigde Naties en Israël weer eens aanzienlijk belast. Het is een wonder dat Israël ? dat wil zeggen: de Israëlische kiezer ? in democratie en de universaliteit van mensenrechten blijft geloven. Een inventarisatie.