Barak stopt nu echt

Na kritiek van zijn eigen Avoda-partij heeft Ehoed Barak alsnog besloten uit de politiek te stappen.

Barak staat in Israël inmiddels bekend als een zig-zagger. Onmiddellijk na zijn overweldigende nederlaag in de premiersverkiezingen kondigde hij aan zich terug te trekken uit de politiek. Hij zou aftreden als leider van Avoda, de Arbeidspartij, en Knesset-lid. Hij zou gaan ontspannen en een boek gaan schrijven, totdat de tijd rijp was voor zijn terugkeer.Een week later kondigde Barak echter aan minister van Defensie te worden. Op deze beslissing kwam binnen zijn eigen partij veel kritiek. Sommigen vonden dat iemand die zo vaak van positie veranderde niet meer serieus te nemen viel en onbetrouwbaar was. Na overleg met zijn adviseurs besloot Barak daarop de positie toch niet aan te nemen, wat algemeen als zijn voorlopig laatste zig-zagbeweging wordt gezien. In een brief heeft hij zijn beslissing aan de nieuwe premier Arik Sjaron meegedeeld. In deze brief staat dat Barak niet kan accepteren dat hij in zijn nieuwe functie een "loyale soldaat zonder macht" zou zijn.Voordat Barak zijn besluit meedeelde, was de algemene verwachting dat Barak en Sjaron woensdag 21 februari een belangrijke bespreking zouden hebben over het vormen van een regering van Nationale Eenheid, met de Likoed-partij en Avoda. Na succesvolle gesprekken tussen de secretaris-generalen van de beide partijen zei Sjarons adviseur Ejal Arad dinsdag dat de overgebleven meningsverschillen alleen door de leiders kunnen worden opgelost.