Debra Solomon – The Ladies Gourmet Cycling Project

It takes a strong man to be a strong woman is het motto waarmee Debra Solomon, geboren in California maar al langdurig in Amsterdam woonachtig, het liefst haar nieuwe project "Ladies Gourmet Cycling" beschrijft.

Solomon, bekend van haar op Cyberspace en ruimtelijke ervaringen gerichte installaties en performances, houdt zich de laatste tijd bezig met aan sport gelieerde projecten, waarbij mode en design een belangrijke rol spelen. Ladies Gourmet is te zien als een variatie op de utopistische gedachten achter de Victoriaanse "Rational Dress Reform".De verfijning en transformatie van die beweging wil ze nu opnieuw doen herleven in de sfeer van een niet-competitieve wielerploeg. Solomon goes cycling, maar ze realiseert zich wel dat je niet voortdurend op de fiets zit. Onder de titel MOST OF THE TIME YOU’RE NOT ON THE BIKE, presenteert Solomon in de Mediamatic Supermarkt haar nieuwe modelabel.Het is geen alledaagse modelijn. De bestaande conventies hebben er in ieder geval weinig grip op. Solomons kledinglijn kent geen onderscheid tussen werk- en vrijetijdskleding. De door zweetplekken gelauwerde sportkleding verandert net zo gemakkelijk in glamoureuze avondkleding. En de in de wedstrijden gewonnen "gele trui" blijkt een superverfijnde "performance" kleding voor de modebewuste vrouw.Maar naast de kledingontwerpen zijn er ook de sportieve aanwijzingen die een deel van Solomons project vormen. Het op maat te bestellen fietsrooster voor een maand, met een speciaal voor fijnproevers ontworpen dieet waarin rauw voedsel een grote rol speelt, is onderdeel van haar eigenzinnige sportprogramma. Want the Ladies Gourmet Cycling moet een lichamelijke verandering in deelnemende mens teweegbrengen, waarbij helder denken, kalmte en zelfbewustzijn voorop staan. En wat kan zoiets beter stimuleren dan een streng dieet van verfijnd voedsel? Zoals ze het zelf uitdrukt: Het voedsel heeft een laag glycemisch gehalte en is bedoeld om de endorfine-ervaring van de deelnemer te verhogen, om het maximale te halen uit de bewustzijnsverandering. De tentoonstelling geeft aan de hand van foto’s, objecten uit mode en binnenhuisarchitectuur, speciaal ontworpen receptuur- en fietskaarten, maar ook levende modellen die Solomons modelijn zullen uitdragen, een intrigerend beeld van haar denken. Gedurende de gehele tentoonstellingsperiode is er voor ervaren en betrouwbare amateurfietsers de mogelijkheid deel te nemen aan Escapitos. Dat zijn groepsritjes naar door Solomon speciaal uitgekozen pastorale picknickplekjes in de omgeving van Amsterdam.De tentoonstelling is nog te zien tot en met 11 mei.De Mediamatic Supermarkt is geopend van vrijdag t/m zondag van 14-18 uur en op afspraak. Voor meer informatie: Noortje Schmit (020 344 6007) of www.mediamatic.net.