Encyclopaedia Judaica herzien en vernieuwd

Begin december verschijnt de tweede editie van de Encyclopaedia Judaica, het naslagwerk dat wereldwijd beschouwd wordt als een van de belangrijkste naslagwerken van de 20e eeuw en een onmisbare vraagbaak voor iedereen die iets wil weten over Jodendom, Joodse geschiedenis en Joodse cultuur.

De basis voor de Encyclopaedia Judaica werd gelegd in 1928 in Berlijn. Uitgeverij Eshkol, eigendom van Nahum Gold,am, maakte een begin met een Duitstalig naslagwerk over de geschiedenis en cultuur van het Joodse volk. In 1934 moest het werk worden stilgelegd toen de nazi’s aan de macht kwamen. Tien delen, met lemma’s van Aach tot Lyra, telde de EJ op dat moment.

Nahum Goldman overleefde de Holocaust. In 1966 begon hij opnieuw aan de verwezenlijking van zijn levenswerk, ditmaal in Israël, en in het Engels. Zes jaar later verscheen de zestiendelige Encyclopaedia Judaica als gezamenlijk project van de uitgeverijen Keter in Jeruzalem en MacMillan in New York. In de jaren erna verscheen een aantal jaarboeken en supplementen.

In juli 2003 kondigde uitgeverij Thomas Gale aan de rechten te hebben verworven om de tweede editie van de EJ te maken in samenwerking met de uitgever van de eerste editie, Keter Jerusalem.

Aan de tweede editie van de Encyclopaedia Judaica hebben alle centra voor Joodse wetenschap meegewerkt om de ruim 22.000 lemma’s (onderwerpen) over Joods leven, cultuur, geschiedenis en religie grondig aan te pakken, te herzien, actualiseren, aan te vullen en van nieuwe inzichten te voorzien. Het lemma ‘Holocaust’ alleen al is uitgebreid met meer dan vijftig nieuwe bijdragen. Ook alle bibliografieën in de EJ hebeen een opknapbeurt gehad.

In de nieuwe, 22-delige editie zijn indexen opgenomen op onderwerp, plaatsnaam, kranten en periodieken. Het systeem van verwijzen is uitgebreid. Elk deel bevat een geïllustreerde bijlage van acht pagina’s over Joods leven en cultuur en de geschiedeniss van het grondgebied van de staat Israël in kaarten, grafieken, tabellen en bibliografieën.

Klik HIER voor een ‘sneak preview’.

Voor wie deze 2e editie van de EJ met een winkelprijs van $1995.- wat aan de prijzige kant: hij zal deels ook online te raadplegen zijn.
De eerste editie is ook beschikbaar op cd-rom.

Advertentie (4)