Imago-verbetering

Een van de gevolgen van het recente conflict tussen Israël en Hezbollah is een grondig zelfonderzoek door het Israëlische leger naar het eigen handelen en de wijze waarop dat in de media in beeld kwam. Dat kan beter, en wel van binnenuit.

Oorlogen worden tegenwoordig deels via de media uitgevochten, menen de bewindvoerders. Daarom is het van het grootste belang conflictsituaties zorgvuldig en waarheidsgetrouw weer te geven, zowel in Israël zelf als daarbuiten. Beeld is daarbij een belangrijke informatiedrager.

Het imago van het Israëlische leger heeft tijdens de oorlog flinke schade opgelopen. Incomplete, incorrecte of zelfs onware berichtgeving over oorlogshandelingen waarbij Tsahal betrokken is moet worden voorkomen door de inzet van een team van speciaal getrainde foto- en filmjournalisten.

De cameramensen zullen worden geworven onder militairen, zowel dienstplichtigen als reservisten. Van hen wordt verwacht dat zij tijdens gevechtshandelingen beeldverslag doen. Volgens de legerleiding is het voor burgerjournalisten vaak te gevaarlijk om de strijd van heel dichtbij te volgen en te verslaan.

Advertentie (4)