Nazileuzen tijdens voetbalwedstrijd

Tijdens een kwalificatiewedstrijd eind september in Berlijn werd de bezoekende club TuS Makkabi Berlin door aanhangers van gastheer VSG Altglienicke onthaald op een anti-Joodse scheldkannonade die pas stopte toen de Joodse club halverwege de tweede helft het veld verliet.

Toen Makkabi-verdediger Raffael Tepmann, halverwege de tweede helft van de wedstrijd de leuzen scanderende Altglienicke-aanhang (‘synagoges moeten branden’ en ‘Auschwitz is terug’) zat was en naar de kant van het veld liep in een poging de schreeuwers het zwijgen op te leggen kreeg hij van scheidsrechter Klaus Brüning een gele kaart. Aanvoerder Vernen Liebermann kreeg rood omdat hij protesteerde tegen de beslissing van de scheidsrechter. De spelers van TuS-Makkabi verlieten het veld in de 78e minuut van de wedstrijd. "Spelers van Altglienicke hebben geprobeerd ons over te halen verder te spelen, omdat het bij hen iedere week raak is en we het ons niet zo moeten aantrekken. Maar wij wilden ons niet langer laten beledigen en bedreigen", verklaarden zij.

Vrijwel direct na het incident verscheen op de website van VSG Altglienicke excuuswoorden over het wangedrag van de supporters. Dat kon echter niet verhinderen dat de affaire, met als aanklacht ‘opruiing en belediging’, voor een sportrechtbank werd gebracht. Tijdens de rechtszaak verklaarde Liebermann dat hij al voor de wedstrijd aan de scheidsrechter had gevraagd de Altglienicke-aanhang in het oog te houden, omdat een tiental supporters anti-Joodse liedjes aan het zingen waren. Brüning beweerde tijdens de zitting dat hij ‘niets gehoord had’. Ook het wedstrijdverslag bleek geen melding te maken van het wangedrag van de supporters. TuS Makkabi werd in het gelijk gesteld.

De afgebroken wedstrijd moet worden overgespeeld op neutraal terrein en de spelers van Altglienicke moeten voor het eind van het jaar een cursus tegen racisme volgen. Voorzitter Tuvia Schlesinger (53) van Makkabi vindt de opgelegde strafmaatregel veel te slap. "Het leek wel een pogrom rondom het veld!" Volgens Schlesinger treft de rassenhaat niet alleen Joden: "In de elftallen van Makkabi Berlin spelen niet alleen Joden, maar ook christenen, moslims en boeddhisten. Ze dragen allemaal hetzelfde shirt, met de davidsster erop."

Ook Turkse teams hebben te maken met een toenemende buitenlanderhaat. Het Berliner Fußball-Verband (BFV) en de overkoepelende Duitse Voetbalbond heeft scheidsrechters en voetbalverenigingen gewaarschuwd voor strafmaatregelen indien niet onmiddellijk wordt ingegrepen wanneer supporters zich misdragen.

Advertentie (4)