Samenstelling kabinet Sharon biedt weinig hoop op vredesinitiatieven

Premier Sharon heeft woensdag Silvan Shalom benoemd tot minister van buitenlandse zaken. Over Netanyahu’s nieuwe functie is nog niets bekend.

Tot nu toe was Benjamin Netanyahu, Sharons grote rivaal, minister van buitenlandse zakenNetanyahu kreeg de portefeuille financiën aangeboden. Netanyahu heeft nog niet besloten of hij deze post zal accepteren.De vier partijen die de nieuwe coalitie gaan vormen sloten woensdag een regeerakkoord en Sharon zal het parlement mogelijk donderdag al vragen het nieuwe kabinet goed te keuren. Anders dan Netanyahu mag minister van defensie Shaul Mofaz wel blijven zitten waar hij zit. Dat betekent dat de huidige militaire campagne tegen de Palestijnen zeker zal worden voortgezet. Mofaz is een voorstander van de verbanning van de Palestijnse leider Jasser Arafat.Sharon heeft beloofd zich te zullen inzetten voor vrede en gezegd de Palestijnen in zijn tweede ambtstermijn "pijnlijke concessies" te zullen aanbieden, maar de samenstelling van zijn kabinet duidt er niet op dat hij binnenkort met belangrijke vredesinitiatieven zal komen. Niet alleen blijft Mofaz minister van defensie, ook heeft Sharon de rechtse stokebrand Tzahi Hanegbi tot minister van binnenlandse veiligheid benoemd. In 1980 kreeg Hanegbi zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor zijn aandeel in een aanval op Arabische studenten aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Later heeft hij zijn spijt over het incident betuigd. Yisrael Katz, die minister van landbouw wordt, werd destijds ook veroordeeld.De nieuwe regeringscoalitie wordt gevormd door Sharons conservatieve Likud-blok, het gematigde Shinui, de orthodoxe Nationaal Religieuze Partij (Mafdal) en de rechtse Nationale Unie (IL). De coalitie kan in de Knesset rekenen op een meerderheid van 68 van de 120 zetels.

Advertentie (4)