Zomercursus jiddisj in Vilnius, ‘het Jeruzalem van Litouwen’

De Universiteit van Vilnius mag zich sinds 27 augustus 2001 de trotse huisbaas noemen van het Vilnius Yiddish Institute at Vilnius University. Dit jaar wordt er alweer de 6e zomercursus georganiseerd.

Dit jaar wordt er voor de zesde maal een Zomercursus Jiddisje taal en cultuur gegeven. Van 28 juli tot 26 augustus worden er cursussen Jiddisje Taal gegeven op vier niveaus. De beginnerscursus begint in het engels, maar zal na enige tijd steeds meer jiddisj als voertaal gebruiken. De overige cursussen wordengeheel in het jiddisj gegeven. De lessen vinden plaats van maandag t/m vrijdag van 9.30 – 13.00 uur. Elke met succes afgesloten cursus wordt gehonoreerd met een internationaal erkend Certificate of Completion.Na de lunch kunnen cursisten kennis maken met Vilnius, of Vilna, zoals de stad voor de 2e Wereldoorlog nog heette, een van de belangrijkste centra van jiddisje cultuur. Leyzer Ran z.l., schrijver van het klassieke meesterwerk Yerusholáyim d?Líte (New York 1974) noemde Vilnius zelfs de ‘hoofdstad van de jiddisje cultuur’.Vilnius heeft eeuwenlang de veelzeggende bijnaam het ‘Jeruzalem van Litouwen’ gedragen. Zelfs nu, zestig jaar na de Sjoa, is er een kleine maar zeer levende joodse gemeesnchap in de stad.Rondleidingen worden in veel gevallen gegeven door mensen die vaak uit eigen ervaring de rijke jiddisje en joodse geschiedenis van de stad kennen. Zo kunnen de deelnemers kennis maken met de stad waar de Gaon van Vilna woonde en begraven ligt, met eigen ogen zien waar de gebroeders Romm, Max Weinreich, Moyshe Kulbak, Avrom Sutzkever en vele andere grote namen uit de joodse cultuurgeschiedenis van Vilnius woonden en werkten. Bijzondere plekken zijn o.a. de tombe van de Gaon, de jesjiewe van Ramaile, Israël Salanter?s studiehuis, uitgeverij Kletskin en de geboorteplaats van het YIVO, dat in 1925 in Vilna opgericht werd onder de naam Yiddish Scientific Institute. verder zijn er lezingen, films en muziekuitvoeringen, en wordt er een bezoek gebracht aan een hstetl, waar tot op de dag van vandaag nog joden wonen. En op vrijdagavond is er een onvervalste Shabes Tish, waaraan behalve de cursisten ook mensen uit Vilnius deelnemen.Alle informatie over deze zomercursus is te bereiken door te klikken op het logo:.Of stuur een email aan info@yiddishvilnius.com .Een gewone brief schrijven kan ook:SUMMER PROGRAMVilnius Yiddish InstituteVilnius University, History Faculty7 Universiteto StreetVilnius 2734,LithuaniaDe zomercursus kost $ 1339,-, voor studenten $ 839,-. Deelnemers moeten zelf zorgdragen voor vervoer en accomodatie, en ook lesmateriaal moet apart worden aangeschaft. Wie alleen wil deelnemen aan het culturele programma betaalt $ 639,-.Bekijk ook de ‘gewone’ website van het Vilnius Yiddish Institute.