Bloemkool, groente #1 in de Hollandse keuken

Bloemkool is een bron van vele discussies, want welke is nou echt de lekkerste? Hollandse bloemkool! zeggen de meeste mensen zonder aarzelen.

Hoe dan ook: kook de bloemkool niet te lang, hij is veel smakelijker als hij beetaar is. Dat kun je als volgt controleren: als de roosjes glazig zien en als je de punt van een scherp mesje gemakkelijk erin kunt steken zonder weerstand t voelen. Maar dat is wel opletten geblazen, want een minuutje te lang en de bloemkool begint de pan uit te ruiken en is papperig en smakeloos geworden. Afgieten en meteen verwerken is de boodschap. Het leuke van bloemkool is ook dat hij voldoende eigen smaak meebrengt om een flinke oppepper van specerijen te kunnen doorstaan. met de volgende recepten krijg je (volgens mij tenminste) zelfs de meest verstokte bloemkoolhater aan de bloemkool!Warme bloemkoolsalade1 grote bloemkoolzout2 eetlepels sesamzaadjes4 eetlepels t’hina1 eetlepel citroensap (of meer, naar smaak)1 sjalotje, geraspt1 teentje knoflook, uitgeperst1 theelepel paprikapoeder1 eetlepel olijfolieHoe maak je het?Breng in een grote pan 3 liter water aan de kook met 1 eetlepel zoutVerdeel de bloemkool in kleine roosjes.Leg ze in het kokende water, zet het vuur lager en laat de bloemkoolroosjes ca. 10 minuten zachtjes beetgaar koken.Rooster ondertussen de sesamzaadjes in een droge koekenpan goudbruin.Roer de rest van de ingrediënten door de t’hina.Giet de bloemkoolroosjes af door een zeef, doe ze over in een wijde schaaf en schep de t’hinadressing er voorzichtig door.Bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes en serveer direct.Pikante bloemkoolWat heb je nodig?1 grote bloemkoolstukje verse gember van ca. 3 cm2 teentjes knoflook3 eetlepels olijfolie1 theelepel gemalen geelwortel (kurkuma)1/2-1 theelepel cayennepeper1 theelepel gemalen koriander1 theelepel gemalen komijnzout5 takjes koriander, fijngesnedenHoe maak je het?Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.Rasp de gemberwortel, pers de knoflook uit.Verhit in een hapjespan de olijfolie, voeg gember en knoflook toe en laat 30 seconden bakken.Schep de cayennepeper, koriander, komijn en zout erdoor en daarna de bloemkoolroosjes.Schep de bloemkoolroosjes om totdat ze rondom de kleur hebben van het specerijenmengsel.Strooi het zout erover en schenk 2 dl water in de pan.Laat de bloemkool met het deksel op de pan in c a. 20 minuten zachtjes beetgaar worden.

Advertentie (4)