Boekbespreking: ‘Joodse Kunst en Cultuur’

Kunsthistoricus Edward Van Voolen, al jarenlang conservator bij het Joods Historisch Museum, heeft recentelijk het boek ‘Joodse Kunst en Cultuur’ gepubliceerd: een gestructureerd overzicht van Joodse kunstuitingen door de eeuwen heen. Leo van Geuns maakte een boekverslag voor Joods.nl.

Edward van Voolen heeft zowel een kunsthistorische- als een rabbinale achtergrond. Sinds 1978 is hij conservator bij het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Hij heeft vele tentoonstellingen georganiseerd en publiceert regelmatig over Joodse onderwerpen. Hij is als redacteur betrokken bij Jewish Art, Journal of Jewish Art, Jewish Judaism en Journal of Modern Jewish Studies. Hij heeft op diverse universiteiten les gegeven. Op het moment is hij docent aan het Abraham Geiger College in Berlijn. Verder was hij adviseur en jurylid bij diverse tentoonstellingen in diverse musea in het buitenland, zoals het Joods Museum in Berlijn, het Felix Nussbaum museum in Osnabrück en het museum voor Pools-Joodse geschiedenis in Warschau.

Joodse Kunst en Cultuur geeft een gestructureerd overzicht van Joodse kunstuitingen door de eeuwen heen. De eerste twintig bladzijden geven een goed inzicht in en overzicht van ontwikkelingen in het Jodendom. Moeilijke thema’s als Joodse identiteit en diversiteit aan religieuze stromingen worden in begrijpelijke bewoordingen behandeld.
Ook lezers die goed thuis zijn in deze materie zullen dit werk met genoegen lezen en kunnen waarderen. Mede door de inleiding is het boek goed toegankelijk.
Bovendien bevatten alle hoofdstukken los van de structuur van het boek afgeronde beschrijvingen en kunnen dus als onafhankelijke onderdelen worden gelezen.
Het boek behandelt de periode van de vroege middeleeuwen tot en met de moderne tijd. Er worden vier perioden onderscheiden: middeleeuwen, Joodse emancipatie, sjoa en Joodse kunst in de moderne wereld. Aan deze laatste periode is ongeveer een derde van het boek gewijd. Elke periode wordt voorafgegaan door een korte inleiding.
De verscheidenheid aan uitgekozen kunstenaars en objecten geeft een goed inzicht in de diverse kunstvormen van schilderkunst tot architectuur. Onder de tientallen kunstenaars ontbreken uiteraard niet de onder een breed publiek bekende namen als El Lissitzky, Marc Chagall, Moshe Safdie en Charlotte Salomon. Interessant is dat ook vele minder bekende kunstenaars een plaats hebben gekregen, waardoor dit boek zich onderscheidt van menig ander boek in dit genre.
Last but not least is het boek, zoals te verwachten is bij dit soort uitgaven, rijkelijk voorzien van beeldmateriaal. Bijna elke bladzijde bevat één of meerdere foto’s.
Mede hierdoor is het uitermate geschikt als relatiegeschenk.

In 2006 verscheen bij de Walburg pers ook het boek Synagogen van Nederland waarin Edward van Voolen met Willy Lindwer en Peter Meijer een overzicht geeft van ca. 150 synagogen in Nederland.

Joodse Kunst en Cultuur
Edward van Voolen,
Hardcover, 192 pagina’s, Walburg Pers, 2006.
ISBN 90.5730.453.8
Prijs € 49,95

Oorspronkelijke titel: Jewish Art and Culture / Jüdische Kunst und Kultur

Walburg Pers
Internet boekhandel Bol

Door Leo van Geuns

Advertentie (4)