Simon Soesan

Afl. 4: Stijfkop
Wat heeft een grofgebouwde reus van honderddertig kilo in de functie van voorzitter van de Balletvereniging gemeen met Amir Peretz die het beroep van Minister van Defensie uitoefent?

Stijfkop

“Je bent echt mesjogge,” zei Chaled tegen Bassam.
Deze keek hem kauwend aan, haalde zijn schouders op en zei niets. Buiten regende het en we zaten weer in het restaurant van Chaled.
Bassam nam een slok van het vers geperste citroensap dat voor hem stond en keek naar ons.
“Stel dat jullie gelijk hebben en dat ik niet de geschikte persoon zou zijn om dat te doen, dan nog heeft men mij daarvoor wel aangesteld en daarom zie ik dan ook geen reden om die taak op te geven,” sprak hij moeilijk verstaanbaar met volle mond.
Hij keek ons vergenoegd aan en at onverstoorbaar verder.
Chaled draaide met zijn ogen en keek me aan met een blik van ‘zeg jij dan wat’.

Tot onze verbijstering was Bassam gevraagd om voorzitter te worden van de Balletvereniging van Haifa.
We wisten dat zijn vrouw Zjieda iets met deze vereniging van doen had. Zij was het dan ook geweest die de mogelijkheid had onderzocht of ons bedrijf misschien geïnteresseerd zou kunnen zijn in het sponsoren van de Balletvereniging in onze stad.
Maar de gedachte dat een honderddertig kilo wegende, grof gebouwde reus de kleine ballerina’s zou gaan vertegenwoordigen leek ons echter niet gepast en niet gewenst.
“En ik krijg bovendien gratis kaarten voor balletvoorstellingen. Die kunnen jullie dan weer aan jullie echtgenotes geven – staan jullie meteen in een goed blaadje bij ze,” probeerde Bassam zijn nominatie te rechtvaardigen.
“Maar je weet helemaal niks van ballet!” probeerde Chaled.
Hij dacht even na en ging verder.
“Je lijkt Amir Peretz wel. Ook een hele goeie man, maar hij heeft wel de verkeerde baan.”
Nu keken zowel Bassam als ik onze vriend aan.
Deze knikte alsof hij zo’n reactie wel verwacht had.
“Jullie horen me goed. Die man heeft veel ervaring op allerlei gebied, zoals vakbonden en sociaal recht. Maar wat heeft hij te bieden als Minister van Defensie? Dankzij de zomeroorlog weten we dat hij volstrekt niet wordt gehinderd door enige kennis van zaken. Hij snapt er echt helemaal niets van. En hij weigert ook nog eens om op te stappen. Mooie ongein. Is hij soms familie van jou, Bassam?”
“Laten we nou niet overdrijven. Er zijn naar mijn gevoel toch wel meerdere verschillen aan te wijzen tussen het vertegenwoordigen van een Balletvereniging in Haifa en het verantwoordelijk zijn voor de defensie van ons land,” vermaande ik hem.
Chaled keek me onverstoorbaar aan.
“Daar gaat het helemaal niet om. Het gaat om het principe dat je iets doet waar je geen verstand van hebt. Het gaat ook om de brokken die er wel of niet van kunnen komen. En het gaat erom je te realiseren dat je misschien beter iets anders kunt gaan doen.”
“Maar Peretz heeft inmiddels herhaaldelijk bewezen dat hij er niets van begrijpt. Die man is gewoon een stijfkop,” zei Bassam met een versjteerd gezicht.
“Kun jij een pirouette maken?” vroeg ik hem.
“Alleen als je met een bordje choemoes heel snel om hem heen draait,” lachte Chaled.
“En Peretz dan?” vroeg Bassam.
“Die heeft de hele zomer al pirouettes gedraaid en nou lijkt hij me toe aan de Stervende Zwaan,” sprak Chaled moedeloos.
Meteen daarop klaarde zijn gezicht op.
“Maar laat hij dan in ieder geval wel voor z’n eigen choemoes zorgen,” sprak Chaled nu lachend, terwijl hij een van zijn obers wenkte om nog meer op tafel te zetten.
We knikten dat we het daar helemaal mee eens waren.
Globaal genomen is dat het niveau dat we Peretz nog toevertrouwen.

© S

Advertentie (4)