Gestemd en verloren?

Het Feest van de Democratie: dat was 28 januari vooraf wel voor me. Ik was ? zoals ik u ook vertelde – vast van plan op Mitzna te stemmen.

Toen afgelopen november bleek dat Yossi Beilin en Yael Dayan niet voldoende stemmen hadden gekregen in de Avodah voorverkiezingen om een realistische plaats te bemachtigen op de kandidatenlijst voor de Knesset verkiezingen van 28 januari, was ik bepaald niet blij. Het was niet omdat ik een aanhanger was van al hun ideeën, maar omdat ik hun democratische instelling waardeerde. Het gevoel was vergelijkbaar met datgene wat mij overkwam toen Dan Meridor en Benni Begin Likud verlieten. Met Likud heb ik niet veel op, maar aan de democratische instelling van beiden hoeft niemand te twijfelen. Ook zonder Beilin en Dayan bleef Avodah, onder leiding van Amram Mitzna, de voor mij aangewezen partij om te steunen.Vijf dagen voor de verkiezingen kwam ik in Israël aan. Evenveel dagen dus om de lokale media te consumeren. En wat ik daardoor te weten kwam over de ruzies en spelletjes binnen Avodah, heeft mijn voornemen aan het wankelen gebracht. Zo was er sprake van een mogelijke splitsing van Avodah na de verkiezingen in een pro- en anti-deelname kamp. Aan een regering van Nationale Eenheid, wel te verstaan. Er was, gezien de peilingen, geen twijfel over dat dat een regering onder leiding van Sharon zou zijn. Intussen weigerde Avodah coryfee en ex-minister uit het kabinet Sharon Dahlia Itzik, haar ministeriele auto met chauffeur in te leveren. Zij had daar nog recht op, vond zij. Alsof er verder niets aan de hand was.Het pro-deelname kamp verwijst, om haar standpunt te rechtvaardigen, graag naar wat in Israël sinds jaar en dag "de toestand" wordt genoemd. Het is dezelfde verwijzing die wordt gehanteerd wanneer er vanuit de partijgelederen verwijten worden gemaakt over het gebrekkige democratische gehalte van de Israëlische maatschappij in het algemeen en de partij-instellingen in het bijzonder. "Maspik achshav" denk ik dan voor de zoveelste keer.Door deze omstandigheden stond Mitzna praktisch alleen in de verkiezingscampagne. Zijn "vooraanstaande" partijgenoten wensten niet deel te nemen aan de campagne en verheugden er zich kennelijk al op om hem na de verkiezingen de verantwoordelijkheid voor een slecht resultaat in de schoenen te schuiven.Ik kreeg er schoon genoeg van en dacht: laat die splitsing dan eerst maar eens plaatsvinden. Intussen wilde ik niet dat het pro-deelname kamp er met mijn stem vandoor zou gaan. En zodoende heeft dit Avodah lid op Meretz gestemd. Zoals inmiddels bekend, is Meretz van 9 naar 5 zetels teruggevallen. Yossi Beilin en Yael Dayan, die op de tiende en elfde plaats stonden op de Meretz lijst, keren dus niet in de 16e Knesset terug.De partijtop kwam afgelopen week bijeen. En ja hoor: het was de schuld van Mitzna. Wanneer je lang genoeg "van de partij" bent, zie je hierin toch ook vooruitgang: nog maar kort geleden onderzocht een Commissie enige maanden de oorzaak van de vorige nederlaag. Toen was het trouwens de schuld van Barak.P.S.: De eensgezinde Nederlandse Zionisten, verenigt in de Federatie Nederlandse Zionisten, blijken hun eigen Bestuur van Nationale Eenheid te hebben. Tot mijn stomme verbazing hoorde ik ? dank zij internet – voorzitter Dan Cohen in het Radio 1 Journaal een stemadvies voor Likud uitbrengen! Gekker moet het niet worden.

Advertentie (4)