Jisrael Beteinu treedt toe tot coalitie

De leden van het Israëlische kabinet hebben maandag ingestemd met de toetreding van de radicaal-rechtse partij Yisrael Beitenu tot de coalitie. De leider van Yisrael Beitenu, Avigdor Lieberman, wordt vicepremier.


Lieberman wordt ook verantwoordelijk voor ‘Strategische Bedreigingen’ in het kabinet van premier Ehud Olmert. Dat heeft een regeringsfunctionaris laten weten. Olmert bereikte vorige week al overeenstemming met Lieberman over toetreding tot het kabinet. De premier zei toen dat het regeringsbeleid op hoofdlijnen niet zal worden gewijzigd na de toetreding van Lieberman. Hij probeerde daarmee zijn eigen Kadima-partij en de coalitiepartner Arbeiderspartij gerust te stellen.

Olmert heeft met deze stap de basis van zijn regering verbreed aan de vooravond van een reeks cruciale stemmingen. Hij kan nu rekenen op de steun van 78 van de 120 parlementariërs. Maar de steun van de bevolking voor het kabinet is sinds de oorlog in juli en augustus met de Libanese sjiitische beweging Hezbollah drastisch gedaald.

Het bestuur van de Arbeiderspartij stemde zondag in met de toetreding van Lieberman, maar er blijft binnen de centrumlinkse partij verzet tegen de komst van Yisrael Beitenu. Het is niet uitgesloten dat parlementsleden of ministers van de Arbeiderspartij toch nog opstappen.

Avigdor Lieberman wil Arabische burgers van Israël het staatsburgerschap ontnemen en gebieden waar veel Arabieren wonen bij het toekomstige Palestina trekken. De Joodse nederzettingen moeten blijven waar ze zijn en officiëel Israëlisch grondgebied worden. In mei verklaarde hij dat Arabische parlementsleden die besprekingen hebben gevoerd met Hamas-politici, geëxecuteerd zouden moeten worden. 

Trouw

Advertentie (4)