Nieuwe Hoofdsynagoge in München

Aan de Jakobsplatz in het centrum van de Beierse hoofdstad München verrijst een Joods gemeenschapscentrum. Op 9 november, precies 68 jaar na de Reichskristallnacht wordt het eerste gedeelte ervan, de hoofdsynagoge, feestelijk geopend. De inwijding wordt live uitgezonden door het eerste Duitse televisienet.

Bij de inwijding zijn bondspresident Horst Köhler, de president van de Centrale Raad voor de Joden in Duitsland Charlotte Knobloch en Edmund Stoiber, minister-president van deelstaat Beieren aanwezig. De plechtigheid begint met het aanslaan van de mezoeza. Na een aantal toespraken zullen de rabbijnen de Torarollen binnenbrengen en in de Aron HaKodesj plaatsen. De live televisie-uitzending begint om 14.50 uur en duur tot 17.00 uur.

Het nieuwe Joodse sociaal-cultureel centrum bestaat uit een synagoge, een van de grootste die na de oorlog nieuw zijn gebouwd, een Joods gemeenschapscentrum en een Joods Museum. Het museum, dat gebouwd wordt in opdracht en onder toezicht van de gemeente München, zal naar verwachting op 22 maart 2007 haar deuren openen. De andere twee gebouwen vallen onder de Joodse gemeente van München en Oberbaiern.

De eerste steen voor het complex werd gelegd op een andere Reichskristallnachtherdenkingsdag gelegd, op 9 november 2003. Bij die gelegenheid sprak bondspresident Johannes Rau de hoop uit dat het nieuwe Joodse centrum ‘een plek zal worden waar mensen elkaar treffen voor het beleven van hun godsdienst, voor dialoog en wederzijdse kennismaking, een plaats waarvan de invloed ver voorbij de gemeentegrenzen van München merkbaar zal zijn’. Twee maanden tevoren waren de plannen van een rechtste splintergroepering om de belangrijke gebeurtenis met een bomaanslag te verhinderen, door de Beierse politie verijdeld.

Voor de oorlog was de oude Hoofdsynagoge samen met de torens van de Frauenkirche bepalend voor het aangezicht van de binnenstad van München. Met de komst van de nieuwe synagoge en het Joods Sociaal-Cultureel centrum heeft de Joodse gemeenschap in Zuid-Duitsland een open, spirituele ontmoetingsplek waar plaats is voor jong en oud, voor stadgenoten, toevallige passanten en toeristen en voor leden van alle geloofsgemeenschappen.

Nu de bouwwerkzaamheden t.b.v. de Joodse gemeente hun voltooiing naderen wordt het gebied in het centrum van de stad weer leefbaar. Voetgangers kunnen ongestoord over de Jakobsplatz wandelen naar de omringende straten. Naar verwachting zullen rondom de Jakobsplatz restaurants en kunstgalerieën hun deuren openen, waardoor de levendigheid in het gebied sterk zal toenemen. Het Joods gemeenschapscentrum zal ook ‘s avonds geopend zijn voor uiteenlopende activiteiten.

Het Joods Gemeenschapscentrum zal in de loop van 2007 niet alleen cultuur maar sociaal-maatschappelijke dienstverlening en jeugd- en jongerenwerk onderdak bieden – tot op heden zijn die diensten over de gehele stad verspreid. De voltijd-basisschool en de kleuterschool neemt, net als nu al het geval is, ook niet-Joodse kinderen op.

De kosten voor de bouw van de synagoge en het gemeenscentrum bedragen volgens een voorlopige berekening ca. &euro

Advertentie (4)