Wie wint de Jewish Vote Award?

“22 november is slechts bijzaak, de Jewish Vote Award van 13 november is de daadwerkelijk essentie van het hele verkiezingscircus.” Met deze woorden opende voorzitter Ruben Koekoek van de politiek geëngageerde CIDI Jongeren Organisatie de avond.

CiJO had een mooie afvaardiging uit de verschillende partijen samengebracht die het publiek ervan moest overtuigen dat juist zij de Joodse stem zouden moeten krijgen. De matadors deden dan ook hun uiterste best om deze Jewish Vote in de wacht te slepen. Hieronder worden zij voorgesteld:

John Leerdam (PVDA): Hij pakte meteen uit met zijn Joodse geschiedenis. “Mijn moeder is Joods en haar familie is omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.” Later op de avond zou hij hier nog aan toevoegen: “Als ik in de spiegel kijk zie ik een zwarte Joodse jongen, die geboren is op de Antillen.” Op de vraag van Frits Barend hoe hij zag dat hij Joods was, gaf hij een wel zeer expliciet antwoord.

Boris van der Ham (D’66): Zijn achternaam is zeker niet Joods, maar hij behoort als homosexueel wel tot een andere minderheid binnen de Nederlandse samenleving. Ook herinnerde hij het publiek eraan dat D’66-medewerkster Simone Kukenheim in het CiJO-bestuur zat. Als nummer 2 van de D’66 wist hij dat hij op deze dag een belangrijke stap zou kunnen zetten in de richting van de Tweede Kamer.

Marjolein Hak (CDA): Actief binnen de gemeente Werkendam, en 68e op de lijst. Aangezien zij zich zeer duidelijk profileert binnen de Joodse gemeenschap, wordt haar vaak de vraag gesteld of zij zelf Joods is. Hoewel dit niet het geval is, is zij zeer begaan met de Joodse gemeenschap en Israël en kan zij de Joodse stem goed gebruiken om een voorkeurszetel te bemachtigen.

Gideon Simon (EénNL): Met een vader die jaren voorzitter is geweest van het bestuur van de NIHS en een moeder die dansles geeft op Beth Ami speelde Simon een thuiswedstrijd. Of dit voor hem daadwerkelijk een thuisvoordeel was zou later op de avond duidelijk moeten worden.

Gedurende de avond konden de politici debatteren over verschillende stellingen die geïntroduceerd werden door de ‘experts’. Dit waren:

Dr. Hans Jansen: de Nederlandse politiek onderschat het Arabisch antisemitisme
Senator Ed van Thijn : het Nederlandse asielbeleid moet humaner
Rabbijn Zvi Spiero: Integratie moet gebeuren met behoud van eigen identiteit
Leon Meijers (Christen-Unie): Nederland moet de handelsbetrekkingen met Israël niet opschorten maar juist intensiveren

Naar aanleiding van de stellingen ontspon zich een interessant debat, waarbij gastheer Frits Barend ervoor zorgde dat alle politici goed uit de verf kwamen en hen tijdig de microfoon ontnam. De discussies raakten aan zeer diverse onderwerpen als:

-Het curriculum van de middelbare scholen (alle deelnemers vonden dat de Holocaust daarin een verplicht vak was)
-De bestrijding van antisemitisme binnen de Nederlandse samenleving (de dialoog aangaan of juridisch bestrijden)
-Ritueel slachten (EénNL had besloten hierin haar standpunt te wijzigen en voor ritueel slachten te zijn, mits dit op een professionele manier gebeurt)

Daarna brak het onvermijdelijke Israël-debat los, waarbij de ene Jewish vote-kandidaat zich iets kritischer uitliet dan de andere. Ook waren de meningen verdeeld of Europa wel of niet met de Hamas in gesprek moest gaan. Desalniettemin peinsde geen van de vier erover om de handelsverdragen met Israël op te schorten. Uiteraard tot grote

Advertentie (4)