Het aftellen is begonnen: nog 43, 42, 41 dagen…

Op 28 januari is het zover: we mogen weer naar de stembus. Ik ben erbij en zal er over berichten. Nu alvast kunt u hier lezen hoe een stem voor het Echte Israël uitgebracht moet worden.

Het is een uiting van het feit dat Israël nog steeds gewikkeld is in een strijd om haar bestaan binnen "veilige, internationaal erkende grenzen". Deze verkiezingen gaan dus – net zo als veel voorgaande – over welke politiek daarop het meeste uitzicht lijkt te bieden. Althans, daar zouden ze over moeten gaan. Het ziet er echter naar uit dat dat ook deze keer weer niet het geval zal zijn.Sharon’s campagneleus was de vorige keer dat alleen Sharon Vrede en Veiligheid kan brengen. Helaas kan hij die slogan niet meer gebruiken. Het ziet er naar uit dat het politieonderzoek dat nu plaats vindt naar aanleiding van klachten over omkoping tijdens de Likud voorverkiezingen voor de Knessetlijst de toon gaat zetten. Althans, het Likud campagneteam heeft doen weten dat het voorbereidingen treft de voorman van Avodah, Amram Mitzna, van corruptie te beschuldigen.Van grote afstand zou je als geïnteresseerde toeschouwer de indruk kunnen krijgen dat de Israëlische politici gek zijn geworden. Dat is (helaas) niet het geval. Wat we zien is het gevolg van twee feiten. Een belangrijk deel van de kiezers is diep verdeeld over hoe het Echte Israël er uit moet zien. En het systeem van de verkiezingen verhindert dat de kiezers hun opvatting daadwerkelijk tot uiting kunnen brengen.Het Echte Israël heeft twee gedaanten. Voor een deel van de religieuze kiezers heeft het Echte Israël grenzen die ontleend worden aan de voor dat doel meest welgevallige passages uit Tenach. Binnen die grenzen zou het Rabbinaal Hof de wet handhaven. Zij worden in hun territoriale ambitie gesteund door kiezers die zich niet kunnen voorstellen dat met ‘Arabieren’ tot een regeling te komen is of ‘hen’ dat eenvoudigweg niet gunnen. Daartegenover staat een Echt Israël dat niet zozeer gedefinieerd wordt door geografische grenzen als wel door de inrichting van de maatschappij. Het is een door en door democratische Staat, die er naar streeft de doeleinden zoals vastgelegd in de Onafhankelijkheidsverklaring van mei 1948 te realiseren.Met uitzondering van de partijen die aan de marges van het speelveld opereren, zijn in bijna alle partijen aanhangers van beide scholen te vinden. En hier wreekt zich het feit dat je in Israëlische verkiezingen alleen op een lijst kan stemmen en niet op een individuele kandidaat op die lijst. Door dit gegeven heeft indertijd Dan Meridor besloten Likud te verlaten – waarnaar hij inmiddels is teruggekeerd – en zijn nu Yossi Beilin en Yael Dayan van Avodah naar Meretz overgestapt.Hoewel ik het lang niet altijd met Beilin en Dayan eens was, heb ik altijd op hen gestemd in de Avodah voorverkiezingen. Ik beschouw hun vertrek dan ook als een groot verlies voor de partij. Mijn stem voor het Echte Israël zal ik uitbrengen op Avodah. En ik zal diegenen blijven steunen die streven naar de Staat die ons in mei 1948 beloofd is.