Sidra Wajigasj, Beresjiet (Genesis) 44:18-47:27

De dynamische spanning tussen verschillende culturen kan óf een bron van grote creativiteit óf van pijnlijke polarisatie worden.Wij kijken naar de voorlezing uit de Tora en de haftara van de week en bezien welke verbanden en inzichten wij kunnen ontdekken.

Bekijk de haftara van de week met Baruch Sienna:

De dynamische spanning tussen verschillende culturen kan óf een bron van grote creativiteit óf van pijnlijke polarisatie worden.

Wij kijken naar de voorlezing uit de Tora en de haftara van de week en bezien welke verbanden en inzichten wij kunnen ontdekken.
Voor een korte inleiding over wat een haftara is, klik HIER.

INLEIDING EN VERBINDINGEN

Het verband tussen de sidra en de haftara is deze week subtieler dan anders veelal het geval is. In de sidra lezen we over het hoogtepunt van het lange Joseefsverhaal, waarlijk een van de meest emotionele schilderingen in de wereldliteratuur, over de hereniging van Joseef met zijn broers. In de haftara beschrijft de profeet Jechezkeel hoe de stam van Joseef (Efrajim) – die de meerderheid van het Noordrijk Israël vormde – op soortgelijke wijze weer herenigd zal worden met het Zuidrijk Jehoeda.

De rabbijnen beschouwen vaak de verhalen van onze eerste voorouders als oerbeelden: “Maäsee avot, siman labaniem – de daden van de voorouders laten zien wat later met hun nageslacht zal gebeuren.” Tegelijkertijd bevat de haftara een interessante tegenstelling met de tekst van de Tora: op het moment wanneer onze voorouders afdalen naar Egypte en de slavernij lezen we al van Gods belofte dat hun nakomelingen weer een vrij en verenigd volk zullen worden dat geleid wordt door koningen dan de dynastie van David.

Voor het geheel: www.levisson.nl (klik op Parasjat Hasjawoea)

Vertaling:David Lilienthal
Klik hier voor het origineel

Klik op het logo om verder
te lezen op de website van het Levisson Instituut

Sjabbat 30 december 2006/ 9 tewet 5767
Sidra Wajigasj, Berésjit [Genesis] 44:18-47:27

Haftara jaar C: Job 5:3-27
Traditioneel: Jechezkeel 37:15-28


Advertentie (4)