Woedende reacties over ‘zelfmoordterroristen’ in Kaapstad

In Zuid-Afrika is geschokt gereageerd op de twee jongens die, uitgedost als zelfmoordterroristen met kartonnen dynamietstaven op hun borst, bij een pro-Palestijnse demonstratie eind november door de straten van Kaapstad paradeerden.

De demonstratieve tocht vond plaats op de dag na de aanslag op het door Israëli’s geleide Paradise Hotel in de Kenyaanse havenstad Mombasa, waarbij 15 mensen de dood vonden: 13 Kenyanen en Israëlische toeristen en de twee terroristen. Vrijwel tegelijkertijd ontsnapte een Israëlisch chartervliegtuig kort na opstijgen van het vlieveld van Mombasa aan een aanslag met raketten.Bij de demonstratie was de boodschap die door de kinderen aan de kop van de stoet – in de leeftijd van 7 tot 13 jaar – geschreeuwd werd, even simpel als dreigend: "Dood aan Amerika, dood aan Israël!"’Moordlustige schurken worden de nieuwe helden van jonge kinderen’Een van de andere leuzen die geschreeuwd werden was ‘Voor elke Amerikaan één kogel’. Later wertd de tekst veranderd in ‘Voor elke Amerikaanse toerist één kogel’. De organisatoren van de demonstratie verzochten de demonstranten deze leus niet te gebruiken.De demonstratie was georganiseerd door de radicale Moslimbeweging Qibla om de internationale Al Quds dag, de herdenkingsdag voor de onderdrukte mens, kracht bij te zetten. Doel van de demonstratie was het tonen van solidariteit met Palestijnse moslims die moeten leven onder de Israëlische bezetting.De Zuid-Afrikaanse Jewish Board of Deputies velde een vernietigend oordeel over de schandalige wijze waarop jonge kinderen ingezet worden voor de zaak van de terroristen.Voormalig voorzitter Mervyn Smith zei diep geschokt te zijn toen hij hoorde dat de demonstratie werd geleid door als zelfmoordterroristen uitgedoste kinderen met speelgoedwapens.Nog schokkend was de gespeelde aanval op een aanhangwagentje dat met geverfde lakens bespannen was veranderd in een Israëlische tank. Nadat de lakens van de aanhangwagen waren afgerukt werd een Israëlische vlag verscheurd door een aantal kinderen uit de groep, waaronder twee meisjes. Pas daarna liepen de kinderen, met hun kartonnen wapens, in gelid verder met de demonstratie.’Dood aan Israël, dood aan Sharon’Smith zei onder meer: "Het is een schandaal dat moordlustige schurken ten voorbeeld worden gesteld voor jonge kinderen. Schijnbaar heeft niemand nog enig besef van normen en waarden."Het is ongelooflijk dat de bevolking van Kaapstad nog altijd gelooft dat de oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten gevonden kan worden in geweld."De hele wereld, ook de Palestijnse autoriteiten, veroordeelt zelfmoordaanslagen. Waarom moeten ze dan in Kaapstad worden verheerlijkt?" vroeg Smith zich af. "Kinderen moet geleerd worden dat het geweld dat al zoveel levens heeft geëst moet stoppen."Maar Qibla-lid en coördinator van de demonstratie Abdullah Ederies zei dat juist kinderen de boodschap kunnen overbrengen dat Palestijnen hun leven offeren in de strijd tegen Israël, "een van de machtigste regimes ter wereld. Wij moeten de mensen de ogen openen voor de moordpartij die er in Palestina plaatsvindt.""Het gebruik van kinderen is volledig te rechtvaardigen. In de media worden alleen de zwelfmoordaanslagen getoond, maar nooit de Israëlische oorlogsschepen die onschuldige moslim- mannen, vrouwen en kinderen neermaaien. Het is hoog tijd dat de wereld wakker wordt en ook dat onder ogen ziet. Door deze kinderen in de demonstratie te laten meelopen hopen we dat deze boodschap duidelijk overkomt." Ederies zei verder dat Zuid-Afrika onder het apartheidsregime met eenzelfde beestachtig geweld te maken had gehad.Imam Gassan Solomon, lid van de bijzondere seniorenraad van de Muslim Judicial Council, zei dat het inzetten van kinderen bijm een dergelijke demonstratie van grote onverantwoordelijkheid getuigde, maar dat de demonstratie en de daarin uitgedragen boodschap vooral een uiting w

Advertentie (4)