Budapester Klezmer Band in Nederland

Nieuwe tournee, nieuwe bezetting, nieuwe composities door een van de allerbeste Klezmerensembles van Europa.

Klezmer – een afgeleide van het Hebreeuwse begrip klei zemer, dat wil zeggen de eenheid tussen muzikant, instrument en lied – is de traditionele muziek van de jiddisch sprekende bevolkingsgroepen in Oost-Europa en dateert al uit de middeleeuwen. Rond de wisseling van de negentiende naar de twintigste eeuw zijn vele Joden naar de Verenigde Staten geëmigreerd, waar de Klezmer in de Joodse gemeenschappen weer opleefde.Geen andere muzieksoort is zo karakteristiek voor de ermee verbonden volksaard: Klezmer wordt gekenmerkt door voortdurende stemmingswisselingen. Het ene moment roept de ingetogen muziek met de schrijnende klank van de viool en de weemoedige klarinet melancholie op om vervolgens over te gaan in een uitbundig opzwepende muzikale explosie, waarbij de instrumenten met weergaloze virtuositeit worden bespeeld.Geïnspireerd door de ‘revival’ van de Klezmer muziek, richtte Ferenc Jávori in 1990 de Budapester Klezmer Band op. De band heeft zich ten doel gesteld om de muzikale tradities van Joodse feesten, bruiloften en theatervoorstellingen te doen herleven. Bandleider Jávori heeft de Klezmermuziek met zijn eigentijdse arrangementen een nieuwe actualiteit gegeven; hij bewerkt bestaande muziek, maar ook nieuwe composities komen van zijn hand.Afgelopen jaar vond het 10 jarig jubileumconcert plaats in het Amsterdams Concertgebouw en vlak daarvoor was de Budapester Klezmer Band te bewonderen tijdens de zeer succesvolle tournee met de balletproductie "Purim", waar het ensemble ‘live’ samenwerkte met het Ballet van Györ en waarvoor Ferenc Jávori de muziek componeerde. Ook begeleidde hij met zijn orkest diverse musicals, waaronder de Budapester versie van "Anatevka", waarvoor hij tevens de arrangementen maakte.Zie voor speellijst de Agenda op onze website!