Gedenkteken Joodse slachtoffers

Op donderdag 3 oktober is het zestig jaar geleden dat de eerste joodse landgenoten via het Muiderpoortstation naar de vernietigingskampen gedeporteerd werden. De burgemeester van Amsterdam zal op die datum bij het station een gedenkteken onthullen.

Muiderpoort vertrekpunt vernietigingskampenVia het Muiderpoortstation zijn vanaf 1942 ruim elfduizend joden weggevoerd. De meesten van hen zijn vermoord in de vernietigingskampen in Midden-Europa. Bij direct betrokken, buurtbewoners en het stadsdeelbestuur ontstond de behoeft aan een monument ter nagedachtenis aan deze ingrijpende gebeurtenissen.Muiderpoortstation 1943Bij de onthulling zal Rabbijn S. Herman ter nagedachtenis aan de slachtoffers kaddiesj en jizkor zeggen. Mevrouw W. Erents De Brave, buurtbewoonster en overlevende, zal spreken over haar familieleden die vermoord zijn in Auswitz. Gedenkteken ontworpen door Steffen Maas.Het kunstwerk is niet zozeer een monument als wel een gedenkteken. Kunstenaar Steffen Maas heeft hiervoor het ontwerp gemaakt. In een bank bij het grote rozenperk is een gedicht gegraveerd van Victor E. van Vriesland (1892-1974).MuiderpoortstationTocht er door hun schimmenNog een stroom van lang,Lang vergeten namen,Lang vergeten ogen?Zullen wij nog wetenDat wij ons vergetenZijn vergeten?In de zichtlijn naar het spoor is een plaquette geplaatst met een korte verklarende tekst.Project Erfenis van de twintigste eeuwHet Gedenkteken Muiderpoortstation maakt onderdeel uit van het project Erfenis van de twintigste eeuw. In stadsdeel Oost/Watergraafsmeer hebben in de twintigste eeuw veel mensen gewoond die een bijdrage hebben geleverd aan de samenleving: beeldend kunstenaars, schrijvers, politici, sportlieden en verzetsmensen.Met het project Erfenis van de twintigste eeuw besteedt het stadsdeel veel aandacht aan de cultuurhistorie. De realisatie van het gedenkteken is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Advertentie (4)