Het veelbesproken nieuwjaarsgala in Amsterdam

Zevenhonderdvijftig verkochte kaartjes, schitterende en gevarieerde outfits, meer dan driehonderd Nederlandse Joodse jongeren, vierhonderd buitenlandse Joodse jongeren en het Mövenpick hotel in Amsterdam. Het bleek de ideale combinatie voor een geslaagd feest. “Een ideale plek om nieuwe mensen te ontmoeten.”

Op oudejaarsnacht ging bovengenoemde hoeveelheid mensen uit hun dak op horra, mizrachi, volks- en popmuziek, na het genieten van een uitgebreid buffet (door een Brusselse catering verzorgd).

Vanuit een initiatief van de European Centre of Jewish Students (ECJS) en de stichting Amsterdam Chai werd het internationale weekend ter gelegenheid van Oud en Nieuw dit jaar voor de derde keer georganiseerd; deze keer in onze hoofdstad. Zeer onverwacht waren alle kaarten twee weken voor het feest plaatsvond al uitverkocht en bleken driehonderd Nederlanders zich voor dit festijn te hebben opgegeven. “Dat er veel buitenlanders zouden komen was al lange tijd bekend, maar meestal zijn er niet zoveel Nederlanders van de partij bij dit soort evenementen”, zegt Chaim Blog, een van de zes organisatoren. “Ik was blij verrast want wat waren wij tevreden met die avond, en belangrijker nog, de feestgangers zelf ook. Het was duidelijk dat iedereen zich uitstekend heeft vermaakt. Bovendien is zo’n feest de ideale plek om nieuwe mensen te ontmoeten en dat is volgens mij wel gelukt.”

Karin (24) uit Manchester kan dit zeker beamen. Zij kwam speciaal voor dit feest over uit Engeland omdat iedereen over dit feest praatte. “Ik had er veel van verwacht en meestal word je dan alleen maar teleurgesteld, maar dat is in dit geval absoluut niet zo geweest. Ik vond de sfeer in Amsterdam echt helemaal geweldig en heb spijt dat ik het jaar hiervoor niet naar Wenen ben geweest waar een soortgelijk weekend werd georganiseerd.”
Yair (23) uit Wenen was ook erg te spreken over het gala, al vond hij dat de leeftijd soms wel erg varieerde van veel te jong tot echt te oud. “Sommige mensen zagen er wel érg desperate uit”, grapt hij. “Nee, ik geef eerlijk toe dat ik wel een beetje ben gekomen om het vrouwelijk schoon van Nederland te bekijken, maar ik had het zo leuk met mijn vrienden die ook helemaal waren overgekomen voor dit feest dat ik dat een beetje vergeten ben. Ik heb in ieder geval een topavond gehad. Vorig jaar waren wij het gastland, maar dit jaar overtreft alles. Er waren ook zoveel meer mensen bij dit jaar. En de muziek van de band Or le Jisrael sprak mij erg aan. Het leek wel alsof ze mijn ipod-lijst speelden!”

Veel buitenlanders kwamen niet alleen voor het feest dat werd gehouden in de nacht van 31 december op 1 januari, maar voor een heel weekend dat werd georganiseerd. Vrijdagochtend kwamen driehonderdzestig Joodse buitenlandse jongeren aan in Amsterdam. Iedereen spoedde zich naar het vijfsterren Mövenpickhotel in Amsterdam. Daar werden vele workshops gehouden en ‘s avonds zat iedereen gezamenlijk aan tafel voor een traditionele vrijdagavond maaltijd. Hier waren ook zo’n zestig Nederlanders bij. Op Shabbat werd er een sjoeldienst georganiseerd voor wie interesse had ‘s avonds werd er een ander feest georganiseerd in de populaire tent Vuong in Amsterdam tegenover de Jimmy Woo, die na deze bewuste avond subtiel werd omgedoopt tot Jimmy Jew. Zondag was er tijd om uit te slapen, te relaxen en een toeristische tour door Joods Amsterdam te maken, maar niet zo lang dat men geen tijd meer had zich klaar te stomen voor het gala waar iedereen op had gewacht.

Dav

Advertentie (4)