Kip met appel: een gelegenheidsrecept

Er is in de parasja van de week heel wat te doen over een appel, hoewel vermoedelijk nooit helemaal duidelijk zal worden of er wel appels groeiden in Gan Eden.

Ik geef toe, het is een beetje ondeugend…maar kijk zelf maar!Om het weer goed te maken een recept waarbij de vrijdagse kip nu eens niet in de soep gaat maar gestoofd wordt in appelcider in combinatie met appeltjes. Hier is een recept voor Normandische KipWat heb je nodig:1 grote scharrelkip, in 8 stukken gehakt2 eetlepels olijfolie4 el plantaardige margarine200 g sjalotjes (kleine Franse uitjes)500 g Goudrenetten1 eetlepel gemalen rozemarijn2 takjes verse rozemarijnzout en versgemalen peper1 fles cider (Normandische licht alcoholhoudende mousserende apelwijn)Hoe maak je het:Verwarm de oven voor op 200 gradenVerhit de olijfolie in een grote braadpan, laat de margarine hierin smeltenBak de stukken kip aan alle kanten bruin, bestrooi ze met zout en peper en leg ze in een grote braadsledePel de sjalotjes, snijd ze doormidden en fruit ze in de braadpan goudbruinSchil de goudrenetten, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizenLeg de sjalotjes en appelparten om de kip, bestuif met de gemalen rozemarijnKook met de helft van de fles cider de aanbaksels uit de braadpan los, schenk in de braadsledeDek de braadslede af met aluminiumfolie en laat de kip zo ca. 45 minuten garenNeem daarna het aluminiumfolie eraf en laat nog 20 minuten verder garen, terwijl het vocht indampt en de kip een bruin korstje krijgtGeef hierbij simpele groene salade en stokbrood