Maccabi Haifa verslaat Manchester United met 3-0

Maccabi Haifa schrijft geschiedenis met overwinning in Champions League wedstrijd tegen Engelse topclub Manchester United.

Manchester United, dat al door was naar de volgende ronde, had voor de wedstrijd tegen Maccabi Haifa zijn grote sterren niet laten overkomen, en dat hebben ze geweten! Overigens zijn de reservespelers van Manchester ook voor het merendeel spelers van internationale klasse, en dat hebben ze geweten.Maccabi Haifa heeft gewonnen, met maar liefst 3-0! Grote sensatie in Israël, waar de kranten vol stonden met verslagen en ervaringen van met name supporters die de reis naar Cyprus hadden ondernomen. Het stadion in Nikosia, dat plaats biedt aan 25.000 toeschouwers, was stampvol: er waren 10.000 supporters uit Israël overgekomen, er zaten een paar duizend Engelsen op de tribunes en verder was er nogal wat plaatselijke publiek dat eigenlijk meer voor Manchester United was gekomen dan voor Maccabi Haifa.Voor de supporters van Engeland was de wedstrijd een grote teleurstelling, maar voor de Israëlische supporters was het meer dan waard. Een mooie compensatie voor wie gehoopt had doelman David Beckham en de andere grote Manchester-sterren te zien spelen, maar die dus niet gekomen waren. De Israëlische supporters waren deels per vliegtuig gekomen, en deels over zee: twee grote cruiseschepen verzorgden de overtocht voor elk 750 mensen. Het ene schip ging via Turkije, een tweedaagse tocht, het andere voer rechtstreeks naar Cyprus.Op het vliegveld van Larnaka was het erg benauwd en overvol, een nachtmerrie voor de Israëlische supporters.Cyprus kan Maccabi Haifa dankbaar zijn dat de club het eiland heeft uitgekozen voor hun ‘thuiswedstrijden’, want zoveel extra bezoekers brengen heel wat geld in het laadje.De wedstrijd werd gespeeld in het GPS-stadion in Nikosia. Vorig jaar speelde Hapoel Tel-Aviv daar voor het eerst een ‘thuiswedstrijd’ tegen AC Milan, toen de club van de UEFA geen thuiswedstrijden op eigen grond meer mochten spelen vanwege de veiligsheidssituatie in Israël. Die wedstrijd won Hapoel Tel-Aviv met 1-0.Dit jaar was het GPS-stadion dus het thuisstadion van Maccabi Haifa, dat er twee van de drie gespeelde wedstrijden, tegen Olympiakos en deze week tegen Manchester United, won. Beide wedstrijden eindigden met de uitslag 3-0. Tegen Bayer Leverkusen verloor Haifa op 23 oktober met 2-1, maar volgens de mensen die veel meer van voetbal weten dan ik, hadden ze ook hier minstens gelijk moeten spelen, omdat de verdediging twee grote fouten maakte, en er dus twee doelpunten tegen konden worden gemaakt.Voordat de Champions League wedstrijden van start gingen, maar men al wel wist welke clubs bij elkaar in een poule zaten, gaf men Maccabi Haifa niet veel kans: voor het eerst in de Champions League en dan nog meteen tegen grote clubs als Manchester en Leverkusen. Meer dan een puntje of twee zat er niet in, werd gedacht. Nu heeft Haifa er al zes, en ze hebben nog een wedstrijd te gaan.Terwijl ik dit stukje aan het schrijven ben hoor ik op de radio een leuke anekdote die alles te maken heeft met mijn onderwerp: In Katsrin, op de Golan werd gisteren de politie naar een huis geroepen omdat er een vreselijk geschreeuw te horen was. De buren, die bang waren dat er in het gezin geweld gepleegd werd, hadden de politie gebeld. De agenten belden aan, er werd niet open gedaan. Omdat ook de agenten het lawaai tot op straat konden hebben ze zich toegang verschaft tot de woning.Wat bleek: de familie zat naar de voetbalwedstrijd van Maccabi Haifa te kijken en waren zo enthousiast dat de aanmoedingingskreten door het hele huis en blijkbaar ook overal in het gebouw te horen waren.Deze anekdote geeft heel goed weer wat deze overwinning voor vele Israëli’s betekent. Het waren een paar uur vreugde, en die zijn hard nodig onder de huidige moeilijke economische toestand en veiligheidssituatie. Ook fans van andere Israëlische clubs zaten aan de televisie gekluisterd. Sommigen waren zelfs naar Nicosia gereisd, want bij deze

Advertentie (4)