Sidra Bo, Sjemot (Exodus) 10:1-13:16

De laatste plagen komen over Egypte. Eindelijk mag Jisraeel het land verlaten. Voor het eerst viert men Pesach en krijgt men de opdracht om dit elk jaar te herdenken. De bevrijding is gekomen.

Bekijk de haftara van de week met Baruch Sienna:

We kunnen ons alleen afschermen tegen de gevaren van het fundamentalisme door de waarheden van de Bijbel te beschouwen gefilterd door de lens van de ratio.

Wij kijken naar de voorlezing uit de Tora en de haftara van de week en bezien welke verbanden en inzichten wij kunnen ontdekken.
Voor een korte inleiding over wat een haftara is, klik HIER.

INLEIDING EN VERBINDINGEN

De vertelling van de vorige week over de tien plagen eindigt met de laatste drie (sprinkhanen, duisternis en het doden van de eerstelingen) en daarna beschrijft de sidra de viering van de eerste Pesach, nog in Egypte. Van de week viel de keus op een profetie van Jirmejahoe [Jeremia] en net als vorige week is het een boodschap tegen Egypte. Opnieuw zal God oordelen over Egypte en zijn goden. Egypte, dat al verslagen was in de slag bij Carchemish in 605 vdgj door Nevoechadretsar (vroeger gespeld als Neboekadnetsar) van Babylonië, zal nog verder veroverd worden. De haftara eindig met woorden van troost voor Jisraëel dat geen vrees hoeft te hebben want God is met hem.

De haftara begint aldus: De Eeuwige richtte de volgende woorden tot de profeet Jirmejahoe over de invasie van koning Nevoechadretsar in Egypte. Dit komt overeen met het begin van de sidra: De Eeuwige zei tegen Mosjee: Ga (letterlijk Kom)naar de farao.
Let ook op het gebruik van Jirmejahoe van het woord lehakkot, "invasie", dat verwant is met makkot, de plagen. Nog een taalverbinding is de beschrijving van het Babylonische leger als een zwerm sprinkhanen: Met ontelbaar velen is de vijand, niemand weet hoeveel. Ze zijn talrijker dan sprinkhanen. (46:23)

Voor het geheel: www.levisson.nl (klik op Parasjat Hasjawoea)

Vertaling: Nico Vissel

Klik op het logo om verder
te lezen op de website van het Levisson Instituut

Sjabbat 27 januari 2007/ 8 sjewat 5767
Sidra Bo, Sjemot[Exodus] 10:1-13:16
Haftara (jaar C): II Kronieken 35:1-19
Traditioneel: Jirmeja [Jeremia] 46:13-28



Advertentie (4)