Steeds meer Joden in het Duitse leger

Het aantal Joodse Duitsers in de Bundeswehr groeit. Voor de nieuwe generatie is het leger niet langer synoniem met de Holocaust; De Joods-Duitse officier is geen uitzondering meer in het Duitse leger.



Van de 250.000 dienstplichtige militairen, hebben er nu ongeveer tweehonderd een Joodse achtergrond.

Eén van de eersten die besloot in dienst te gaan is Michael Fürst. „In 1966 werd in Joodse kringen de Bundeswehr nog gezien als de erfgenaam van van het Duitse leger,” zegt Fürst. „Ik hoefde het leger niet in. Ik kon om een vrijstelling vragen; die wordt altijd verleend aan familieleden van oorlogsslachtoffers.”

De Joodse Norbert Kagarlitzky vindt dat de dienstplicht bij zijn Duitse nationaliteit hoort. „Duitsers moeten een tijdje het leger in of een alternatieve dienstplicht vervullen.” Problemen in het leger heeft hij niet, zijn collega’s zijn alleen maar nieuwsgierig. „Ze willen graag weten hoe het is om Joods te zijn. De meesten hebben nooit eerder een Jood ontmoet.”

Volgens Stephan Kramer, secretaris-generaal van de Centrale Raad voor de Joden in Duitsland, is de toename van Joodse dienstplichtigen een teken van de groeiende ’normalisering’.

Joodse Duitsers ervaren hun verhouding met het vaderland steeds minder als problematisch.

Kramer: „Veel jonge mannen en vrouwen uit de Joodse gemeenschap overwegen serieus een carrière in de Bundeswehr.”

Bron: Trouw

Advertentie (4)