Woede om boek over ‘joodse rituelen’

Een Italiaans-Israëlische historicus heeft een boek geschreven over het offeren van christenen door joden in de middeleeuwen, en zich daarmee de woede van de joodse gemeenschap in Italië op de hals gehaald.

De historicus, Ariel Toaff, onderzoekt in zijn boek Pasque di Sangue (Bloedig Pasen) de eeuwenoude aantijgingen dat joden het bloed van geofferde christenkinderen in de wijn en het brood vermengden, die met het joodse paasfeest werden genuttigd.

Die verdenkingen hebben er indertijd toe geleid dat joden na martelingen en schijnprocessen werden geëxecuteerd. Historici zijn het er nog altijd niet over eens of de offerpraktijken daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. De belangrijkste bewijzen bestaan namelijk uit de door marteling verkregen bekentenissen van joden. Toaff zegt in zijn boek dat sommige van die rituele moorden werkelijk hebben plaatsgevonden en zijn uitgevoerd door Duitse Asjkenazische joden in Italië, als vergelding voor wreedheden van christenen.

De Bar-Ilan universiteit in Tel Aviv, waar Toaff doceert, heeft laten weten dat de historicus gevraagd zal worden de resultaten van het onderzoek nader te verklaren. In een interview ontkende Toaff dat hij heeft gesuggereerd dat de rituele offers echt zijn gepleegd.

Toaffs boek is vlak na zijn verschijnen door de kleine joodse gemeenschap in Italië veroordeeld, uit angst dat het werk antisemitische sympathieën zal aanwakkeren. De schok die het boek in Italië heeft teweeggebracht, valt deels te verklaren doordat Ariel Toaff de zoon is van Elio Toaff, een prominente Italiaanse rabbijn. Elio verwelkomde twee decennia geleden de toenmalige paus Johannes Paulus II in de Romeinse synagoge en verbeterde daarmee de verstandhouding tussen joden en katholieken na eeuwen van spanning tussen de religies.

Bron: Het Parool

Zie ook Haaretz

Advertentie (4)