97% van Joodse Israëlis besnijdt zonen

Pita-brood is niet moeilijk te krijgen tijdens Pesach, shabat is de nationale winkeldag en het burgerlijk huwelijk op Cyprus wordt steeds meer een trend. Maar besnijdenis blijft een rite die tot de nationale consensus behoort in Israël. Een artikel van Kobi Nachshoni voor Ynetnews.

In een recente poll onder 550 volwassen Joodse Israëlis zei 97% van de ondervraagden dat ze hun zonen zouden besnijden. 78% noemde de religieuze traditie als reden voor de handeling en zei dat de besnijdenis een basale en noodzakelijke traditie is voor iedere Jood. 13% noemde gezondheidsredenen en 9% zei dat ze niet wilden dat hun kind zich zou schamen of anders voelen omdat andere kinderen wel besneden waren.

Onder seculiere deelnemers aan de poll noemde 63% traditie als voornamleijk reden, 20% gaf gezondheidsredenen als motivatie en 17% zei dat ze niet wilden dat hun kind zich anders zou voelen. Onder religieuze deelnemers waren deze percentages respectievelijk 86%, 10% en 4%. Van de orthodoxe deelnemers zei 100% dat traditie voor hen de reden was voor besnijdenis.

69% van de ondervraagden gaf aan een mohel (besnijder) te prefereren boven een dokter.

Bron: Ynetnews

Advertentie (4)