Barak ziet het somber in

De Palestijnse leider Arafat heeft na dagen onderhandelen eindelijk toegestemd de voorstellen van Clinton als basis voor verdere onderhandelingen te accepteren. Arafat accepteert de uitganspunten van Bill Clinton niet zonder voorwaarden.

Zijn voorwaarden maakt Arafat donderdag 4 januari bekend, na de zitting van de Arabische Liga.Premier Barak van Israël had al vorige week ingestemd met de voorstellen van Clinton, die nog enkele weken president van Amerika is. Een van Clintons voorstellen behelst Palestijnse soevereiniteit over de Tempelberg, waarop de Al Aqsa-moskee gebouwd is.Drie maanden geleden grepen Palestijnen een bezoek van Likoed-leider Ariel Sharon aan de Tempelberg aan om een nieuwe intifada te beginnen. De Palestijnse autoriteit had overigens wel toestemming gegeven voor het bezoek. De hernieuwde strijd tegen Israël kreeg de naam "Al Aqsa-intifada". Jonge mannen en kinderen vallen met stenen, geweren en molotovcocktails het Israëlische leger aan, dat op afgesproken plaatsen joodse nederzettingen en heiligdommen bewaakt. Ook schieten Palestijnen op dorpen binnen de Israëlische grenzen, zoals Gilo, en plegen terroristische organisaties bomaanslagen op burgers in Israël en de gebieden.Barak ziet in Arafats voorzichtige acceptatie van de voorstellen geen doorbraak. De premier maakt zich grote zorgen over het groot aantal aanslagen dat radicale Palestijnen de afgelopen week op Israëlische burgers en soldaten hebben gepleegd. Autobommen ontploften onderdag 29 december in Tel Aviv en maandag 1 januari in Natanja. Vele mensen raakten gewond. Twee soldaten, onder wie een Israëli van Nederlandse afkomst, overleefden donderdag 28 december een bomaanslag in Gaza niet. Barak denkt niet dat er nog voor het einde van Clintons of zijn eigen ambtstermijn een akkoord zal worden bereikt.Volgens Barak zijn Palestijnse functionarissen betrokken geweest bij verschillende aanslagen. Het ministerie van Defensie heeft aangekondigd alle daders van aanslagen op Israëli’s op te sporen. Mocht de Palestijnse autoriteit verantwoordelijkheid dragen voor aanslagen, dan zal zij niet ontzien worden.Israël houdt in de periode tot de premiersverkiezingen op 6 februari rekening met meer aanslagen.

Advertentie (4)