Kofi Annan blaast VN-onderzoeksmissie naar de Palestijnse stad Jenin waarschijnlijk af.

De plaatsvervanger van secretaris-generaal Kofi Annan, Kieran Prendergast, heeft laten weten dat Annan overweegt de onderzoekscommissie te ontbinden. Lees hierover meer in de volgende artikelen.

De Volkskrant:De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, overweegt geheel af te zien van de VN-onderzoeksmissie naar de Palestijnse stad Jenin. Annans naaste medewerker Kieran Prendergast zei dinsdagavond dat de VN-chef ertoe neigt het inspectieteam te ontbinden. Eerder op de dag had de Israëlische regering opnieuw te kennen gegeven het VN-onderzoek naar een mogelijke massaslachting onder Palestijnen te zullen blokkeren.Annan overweegt VN-missie Jenin af te blazenVoor het eerst sinds de Israëlische belegering van de heilige Geboortekerk in Bethlehem heeft dinsdag een grote groep Palestijnen de kerk verlaten. Onder hen zouden zich geen militanten bevinden die Israël wil berechten. In Hebron is het Israëlische leger gisteren begonnen met de terugtrekking van tientallen tanks en pantservoertuigen.Grote groep Palestijnen verlaat GeboortekerkNRC Handelsblad:De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, overweegt het VN-onderzoek naar de Israëlische aanval op het Palestijnse vluchtelingenkamp Jenin te schrappen, omdat Israël nog steeds weigert in te stemmen met de VN-missie.Annan denkt aan ontbinden VN-missieIsraëls chef staf luitenant-generaal Shaul Mofaz heeft deze week met aftreden gedreigd als militairen door het VN-onderzoeksteam worden gesommeerd te getuigen over de gebeurtenissen in het Palestijnse vluchtelingenkamp bij Jenin. Dat meldt vandaag de krant Ma’ariv. Mede daarom zou premier Sharon de VN-missie hebben getorpedeerd, door het stellen van voor de VN onaanvaardbare voorwaarden.Druk generaal op Sharon over VNHa’aretz:Officials in Israël fear that if the UN fact-finding mission over IDF operations in Jenin refugee camp is disbanded, the Security Council – scheduled to meet late on Wednesday – may decide to appoint a broader and potentially more damaging commission of inquiry which Israël would be forced to accept.Israël fears forced UN inquiry if Annan disbands Jenin team The transfer of the six wanted men from Palestinian leader Yasser Arafat’s Ramallah compound to a Jericho prison is being delayed. According to reports, Arafat changed his mind regarding the agreement that had been reached earlier in the day.Report: Delay in transfer of wanted men from Arafat’s compoundMossad chief Ephraim Halevy Wednesday denied a report in the Times of London which said he might quit his post as a result of a deep policy split with Prime Minister Ariel Sharon surrounding Palestinian leader Yasser Arafat.Mossad chief denies report he may quit in row with Sharon

Advertentie (4)