Joods recht op terugkeer Spanje en Portugal

InquisitieVijfhonderd jaar na de inquisitie (1492) komen Spanje en Portugal met nieuwe wetgeving die het mogelijk moet maken dat de nakomelingen van Joden die 500 jaar geleden zijn verbannen uit het Iberisch Schiereiland aanspraak kunnen maken op de Spaanse en Portugese nationaliteit. Naar schatting stammen ruim 2,5 miljoen Sefardische Joden in Israel af uit Spanje en Portugal en totaal zouden maar liefst 50% van de 15 miljoen Joden wereldwijd aanspraak kunnen maken op deze wet. Na Israel zijn dit de eerste landen met (binnenkort) officiële wetgeving voor Joods recht op terugkeer. Voor veel jonge Israëliërs betekent dit simpelweg de sleutel naar een EU paspoort, die het op haar beurt makkelijker toegankelijk maakt om hier te komen studeren, wonen en werken. Maar moeten Spanje en Portugal geen excuses maken voor de inquisitie?

Advertentie (4)