Waarom trekt Israël haar troepen niet terug naar de 1948-1967 grenzen?

arab-israeli-war_1948 Philippe Rekacewicz

De kern van het conflict is altijd geweest over het bestaan van Israël, de Joodse enclave in het Midden-Oosten.

Ooit afgevraagd waarom Israël zich niet terugtrekt naar de internationaal erkende 1967 grenzen? Zou het leven voor Israël in de politieke arena niet duizend maal verbeteren? Zouden de oorlogen dan niet stoppen en Israel in vrede kunnen leven met haar buren?

Deze video, gemaakt door het prestigieuze Jerusalem Center for Public Affairs, vat een aantal militaire perspectieven samen waarom Israel zich niet kán terugtrekken. Het land die Israël in de Zesdaagse Oorlog in 1967 heeft veroverd – een oorlog geïnitieerd door de Arabische wereld met als doel het kleine staatje Israël te vernietigen – is cruciaal voor de veiligheid en voortbestaan van de Joodse staat. Zonder dit grondgebied heeft Israel onverdedigbare grenzen.

Advertentie (4)