Wij Joden moeten serieus overwegen om naar Israël te vertrekken

Ingezonden brief Volkskrant (17 januari 2015) – Mijn kleinzoon was donderdag voor het eerst naar huiswerkbegeleiding. Hij zit op school in Oud-Zuid en de huiswerkbegeleiding is in de Watergraafsmeer. Hij moest aanschuiven bij drie jongens: één uit Somalië, één uit Turkije en één is een Nederlandse Marokkaan. Binnen enkele minuten meldt de Turkse jongen dat de aanslag op Charlie Hebdo door de Fransen in scène is gezet, antwoordt de Nederlands-Marokkaanse jongen dat de Twin Towers door de Amerikanen zelf zijn opgeblazen en doet de Somaliër een duit in het zakje door te melden dat Israël bezig is Jordanië en Syrië te bezetten.

De leraar zegt dat hij dat een rare mening vindt en mijn kleinzoon verhuist verbijsterd naar een andere tafel. Op mijn vraag waarom hij niet heeft gereageerd, antwoordt hij dat hij hun mening eng vond en bang was dat ze gewelddadig zouden worden als hij ze tegensprak. Ik kon me daar iets bij voorstellen.

Op de radio vertelde een onderwijzeres dat ze dit soort meningen veelvuldig hoort in de klas en dat ze er zeker van is dat de kinderen daar niet zelf opkomen, maar dit thuis en in hun omgeving horen.

Over enkele jaren is deze mening gemeengoed geworden en staat er iemand op die roept dat de moslims het niet langer moeten pikken dat ze door de westerlingen in het algemeen en de joden in het bijzonder worden belazerd. En er is niemand die de huiskamers en de klaslokalen in gaat om al die misleide moslimkinderen één voor één te vertellen dat ze geloven in verzonnen complotten.

Vandaag zei een hooggeplaatste Nederlander tegen mij dat hij het premier Netanyahu kwalijk nam dat hij de joden aanspoorde naar Israël te vertrekken. Ik zal deze vooraanstaande Nederlander laten weten dat als het aan mij ligt, wij joden, inclusief mijn kleinzoon, toch serieus moeten overwegen te vertrekken. Het gaat geen twintig jaar meer duren voor deze totaal misleide generatie zich op ons gaat wreken voor nooit door ons begane misdaden.

Rosa van der Wieken-De Leeuw, Amsterdam 

joods-nl-logo-klein

Volg ons voor dagelijkse updates: Facebook | Twitter