‘Geheime gesprekken Israel en Hamas’

2015-05-20 kaart israel en gazaVolgens de Jordaanse krant Ad-Dustour zijn er geheime gesprekken gaande tussen Israël en het leiderschap van de Islamitische terreurbeweging Hamas, die de scepter zwaait in de Gazastrook.

De gesprekken zouden gaan over een lange termijn wapenstilstand, de bouw van een drijvende haven tussen Gaza en Cyprus en het Egyptische voorstel om de Gazastrook uit te breiden naar de Sinaï woestijn. Zowel Israël als Hamas ontkennen dat er gesprekken gaande zijn.

De bouw van een drijvende haven in de Middellandse Zee zou als doel hebben dat goederen niet meer via Israel geïmporteerd hoeven te worden, maar de Israeli’s wel de mogelijkheid hebben om alle goederen te inspecteren. Zo zou de import van producten sneller verlopen en kunnen de Israeli’s tegelijkertijd de zeeblokkade intact houden.

De Palestijnse president Abbas heeft furieus gereageerd op de gesprekken die onder leiding van Turkije in Europese hoofdsteden gevoerd zouden worden en heeft Hamas opgeroepen de gesprekken per direct te staken omdat deze indruisen tegen het ‘hogere Palestijnse belang’. Daarnaast zou Hamas met de gesprekken, volgens Abbas, alleen maar haar eigen legitimiteit en onafhankelijkheid willen vergroten, in plaats van verzoening na te streven met de Fatah partij van de Palestijnse president.

Hamas heeft inmiddels gereageerd en verklaard dat Abbas een ‘leugenaar’ is die deze uitspraken doet om onrust te zaaien in het Palestijnse kamp. Fatah en Hamas zijn aardvijanden die beide strijden om internationaal gezien te worden als de officiële vertegenwoordiging van het Palestijnse volk.

Advertentie (4)