Communisten plunderden Joods kerkhof

Prague_Jewish_Cemetery

Het bestuur van Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, is bereid tot het afbreken van een elektriciteitscentrale waarin Joodse grafstenen zijn verwerkt. De zerken waren tijdens de Russische bezetting in de jaren zestig geroofd van een nabijgelegen begraafplaats.

Volgens Haaretz werd de vreemde situatie begin deze maand ontdekt door een buurtbewoner. Het was hem opgevallen dat er Hebreeuwse en Jiddische inscripties op de met graffiti bedekte muren van de centrale te lezen vielen. De autoriteiten onderzoeken nu of er in andere gebouwen eveneens Joodse grafstenen verwerkt zijn.

Giedrius Sakalauskas, de Litouwer die de ontdekking deed, zegt dat hij altijd al had gedacht dat er iets vreemds aan de hand was met de bunker-achtige constructie vlak buiten het centrum van Vilnius. “Waarom zou je granieten blokken gebruiken voor de bouw van een elektriciteitscentrale in plaats van bakstenen?”, vroeg hij zich af. “En toen realiseerde ik me dat het grafzerken waren.”

Het kerkhof in kwestie werd in de jaren zestig gesloopt door de communisten. Burgemeester Remigijus Simasius heeft het bedrijf dat eigenaar van de centrale is inmiddels gevraagd de stenen naar “een gepaste rustplaats” te brengen.

(foto boven is van een Joods kerkhof in Praag, via Creative Commons)

Advertentie (4)