IDF: ‘In Gaza geen alternatief voor Hamas’

MINOLTA DIGITAL CAMERA De Hamasbeweging is de enige serieuze optie voor het bestuur van Gaza. Dit is maandag verkondigd door Shlomo ‘Sami’ Turgeman, de commandant van het Israëlische leger (IDF) voor de Zuidelijke Regio.

Turgeman sprak zich uit tegen het – bij sommige politici populaire – idee dat Israël vorig jaar, tijdens de strijd met Hamas op de Gazastrook, het bewind van de Palestijnse terreurgroep omver had moeten werpen. Het bezetten van de enclave vindt hij evenmin een realistische optie.

“In Gaza is er een onafhankelijk bestuur dat handelt zoals een staat”, aldus de commandant volgens The Times of Israel. “Binnenin die overheid is er een heerser, Hamas, en daarvoor bestaat nu geen alternatief. Niemand anders kan daar de zaak bij elkaar houden. Andere opties zijn het IDF of chaos.” De bevolking van de Gazastrook zou bovendien niet geïnteresseerd zijn in een regimewissel. Kansen op een volksopstand zijn “niet hoog”, aldus de legerleider.

Verder zei Turgeman dat Israëlische media vorig jaar Hamas hebben geholpen “propaganda-overwinningen” te boeken. Journalisten hadden volgens hem beter niet kunnen berichten over het aantal Israëliërs dat het zuiden des lands ontvlucht was uit vrees voor raketbeschietingen vanuit Gaza.

(foto van Hamas demonstratie in Bethlehem, via Wiki Creative Commons)

 

Advertentie (4)