Netanyahu: ‘Israël is focus antisemiet van nu’

israel-haat_1

Tijdens de opening van het vijfde Wereldforum in de Strijd tegen Antisemitisme heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zich in het debat gemengd over Jodenhaat in haar huidige verschijningsvorm. “Israël”, zo zei ‘Bibi’ gisteravond, “is de focus van de hedendaagse antisemiet.”

Bij de toespraak van de politicus waren ruim duizend vertegenwoordigers van Joodse gemeenschappen, diplomaten en leden van ngo’s aanwezig, zo meldt JPost.

Netanyahu verkondigde dat contemporain antisemitisme niet alleen Joden in een kwaad daglicht stelt, maar dat het zich vooral keert tegen de Joodse staat. “Terwijl er personen waren die dachten dat, in de nasleep van de Holocaust, de mensheid zich zou ontdoen van een van de oudste vormen van haat uit haar historie”, aldus de premier. “En het is zeker waar dat schaamteloos antisemitisme minder gebruikelijk werd in het liberale Westen, maar er bestaat geen twijfel over dat we nu leven in een tijdperk van oplaaiende Jodenhaat.”

‘Westerse antisemieten dragen masker van het progressieve denken’

De aversie jegens Israël beperkt zich volgens Netanyahu niet tot islamitische extremisten of marginale groepjes Europese neonazi’s. “Westerse antisemieten van vandaag dragen het masker van het zogenaamde ‘progressieve denken’. De kampioenen van de verdraagzaamheid zijn opvallend intolerant jegens Joden en de Joodse staat”, aldus de regeringsleider. “Klassiek antisemitisme portretteerde Joden als de belichaming van al het kwaad in de wereld, terwijl hedendaagse antisemieten de staat Israël op die wijze afschilderen.”

‘Er is iets fundamenteel mis’

Op de vraag waarom er zo’n sterke westerse afkeuring was van de Israëlische actie in Gaza vorig jaar, terwijl er in Europese hoofdsteden haast niemand protesteert wegens de barbaarsheden die permanent begaan worden tegen de burgerbevolking van bijvoorbeeld Syrië en Jemen, zei Netanyahu: “Er is iets fundamenteel mis, gezien het feit dat alle kwaadsprekerij altijd gereserveerd is voor één land in de regio. Een dat is nog wel het land dat zelfs niet de doodstraf oplegt aan de verschrikkelijkste terroristische moordenaars.”

Israël is daarom “de meest belegerde democratie op aarde”, aldus de politicus. “De Joodse staat wordt door de naties behandeld zoals het Joodse volk generaties lang behandeld is.”

Advertentie (4)