Shabus: sjabbes-busdienst in Jeruzalem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeruzalem kent al tientallen jaren een verbod op openbaar vervoer tijdens sjabbes en op bepaalde religieuze dagen. Een samenwerkingsverband van ondernemers uit de Israëlische hoofdstad wil deze situatie nu doorbreken met een nieuw initiatief: ‘Shabus’.

Deze busdienst zal op de sjabbes rijden en is de eerste weken nog alleen bestemd voor de eigen leden. In juni zullen echter alle seculiere Joden en niet-Joodse bezoekers aan de stad ervan gebruik kunnen gaan maken, zo bericht JPost.

“We bestudeerden de wet en zochten naar het gouden pad tussen enerzijds de weigering van het Transportministerie om ons vergunningen te geven en anderzijds de behoeften van veel inwoners van Jeruzalem”, aldus Hovev Yanay. Deze mede-oprichter van ‘Shabus’ stelt dat al zo’n 500 mensen ingetekend hebben voor het project, dat deels via crowdfunding is gefinancierd.

De bussen zullen vanaf zonsondergang op de vrijdagen rijden van Pisgat Ze’ev, naar Talpiot, Beit Hakerem, French Hill en Gilo. Vanuit diverse andere wijken zou al om uitbreiding van het project gevraagd zijn.

Advertentie (4)