Druzen belagen ambulance IDF in N-Israël

PikiWiki_Israel_Druze

Spanningen in door Druzen bevolkte delen van het noorden van Israël lijken snel op te lopen. Als gevolg hiervan werd vanochtend een ambulance van het Israëlische leger (IDF) met stenen bekogeld in de plaats Hurfeish.

Dorpelingen vreesden volgens The Jerusalem Post dat het voertuig gewonde jihadisten uit buurland Syrië zou hebben vervoerd. De woedende Druzen probeerden bovendien te voorkomen dat de ambulance kon ontsnappen uit het dorpje. Bij die ontsnappingspoging raakte een 54-jarige inwoner van Hurfeish gewond. De ambulance wist uiteindelijk veilig een politiebureau te bereiken en werd vervolgens onder politie-escorte naar het ziekenhuis van Nahariya begeleid.

Een recente moordpartij door de jihadistische terreurgroep Nusra Front, het lokale chapter van al-Qaeda, had hevige angsten gezaaid onder Israëlische Druzen. Ze vrezen ernstig voor het lot van hun volksgenoten over de grens, die in het algemeen de soennitische opstand tegen de Syrische dictator Assad niet steunen. Sommige Druzen beschuldigen Israël van medische steun aan gewonde jihadisten. Jeruzalem benadrukt dat de IDF echter alleen verzorging biedt aan burgerslachtoffers en aan leden van gematigde rebellengroepen als het FSA.

De Israëliërs tikten onlangs nog het Nusra Front op de vingers, mogelijk uit angst dat hun terreur tot vluchtelingenstromen richting de Joodse staat kon leiden.

Nog niemand werd opgepakt in verband met de aanval op de ambulance.

Update 23 juni: Gewonde Syriër in ambulance vermoord

Leiders van Israëlische Druzen roepen op tot kalmte, nu gebleken is dat een gewonde Syrische rebel die in een andere ambulance werd vervoerd, is afgeslacht door een woedende menigte in de plaats Majdal Sham. Volgens The Jerusalem Post noemde een religieuze voorman van de sjiitische minderheid de moord “een criminele daad, uitgevoerd door wetteloze mensen”.

(foto boven van Druzen in Israël, via Creative Commons)

Advertentie (4)